Irak: Bombaški napadi, 13 poginulo

U napadu bombaša samoubice ubijeni su lokalni sunitski politički lider i 4 člana njegove porodice, dok je u blizini fudbalskog igrališta poginulo osmoro mladića

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

23:52

Default images

Junus al-Ramah, lider umerenog sunitskog pokreta Ujedinjeni Irak, organizovao je porodično okupljanje u svojoj kući u gradu Al-Hadhar u provinciji Nineveh, u kojoj se sutra održavaju izbori, kada je bombaš samoubica aktivirao svoj eksplozivni prsluk u bašti u kojoj su se nalazili gosti, izjavio je policajac Islam al-Džuburi.

Ramah i četiri člana njegove porodice su ubijeni, a još šestoro gostiju je povređeno, rekao je Džuburi.

Partija Ujedinjeni Irak pruža je podršku iračkom premijeru Nuri al-Malikiju.

Ramah nije trebalo da učestvuje na sutrašnjim izborima, ali je trebalo nekoliko članova njegove partije, prenela je agencija AFP.

Napad na Ramaha je izvršen uoči sutrašnjih izbora u provincijama Nineveh i Anbar sa pretežno sunitskim stanovništvom, u kojima je glasanje ranije bilo odloženo zbog bezbednosnih razloga.

U 12 ostalih provincija izbori su održani 20. aprila.

Za sada još niko nije preuzeo odgovornost za napad na Ramaha, mada su sunitski militanti, povezni s Al-Kaidom, pojačali napade na umerene sunitske vođe kako bi izazvali porast sektaških sukoba i slabljenje vlade šiitskog premijera Malikija.

Nineveh je jedna od najnemirnijih iračkih provincija.

U takođe nemirnoj iračkoj provinciji Dijala, severoistočno od Bagdada, u današnjoj eksploziji bombi, postavljenih kraj jednog fudbalskog igrališta, poginulo je osmoro mladića, a 25 povređeno.

Analitičari ukazuju da je neuspeh šiitskih iračkih vlasti da otklone uzroke nezadovoljstva sunitske manjine, koje je krajem decembra dovelo do erupcije protesta, dao militantskim grupacijama podstrek i prostor za sprovođenje svojih napada.

Irački politički lideri su obećali da će rešiti postojeće probleme, a premijer Maliki se susreo sa svoja dva glavna rivala u nastojanju da ublaži zategnutost, ali nikakve opipljivije mere još nisu dogovorene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: