Uklonjena bomba iz Parlamenta

Osoblje u severnom krilu mađarskog Parlamenta i Etnografskog muzeja u Budimpešti vratilo se u prostorije nakon što je deaktiviran detonator i uklonjena bomba.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

18:01

Default images

Zaostala bombu iz Drugog svetskog rata pronašli su radnici na jednom gradilištu, izjavila je za agenciju MTI portparolka odeljenja za eksplozive u Vojsci Mađarske Agnješka Nemet Žohar.

Ona je rekla da su stručnjaci za eksplozive deaktivirali detonator bombe sovjetske proizvodnje, teške 100 kilograma i preneli bombu u centralni depo.

Bomba je pronađena tokom građevinskih radova na podzemnoj garaži na Trgu Košut u blizini Parlamenta, rekla je ranije portparolka.

Zbog bombe su bili evakuisani severno krilo Parlamenta, Etnografski muzej, dve zgrade na Trgu Košut i zgrade severno od ulice Alkotmani.

Pres služba Parlamenta je za agenciju MTI saopštila da je neeksplodirana bomba, zaostala iz Drugog svetskog rata, pronađena ispod platforme statue Košuta ispred Parlamenta.

Stručnjaci za eksploziv su bili naredili zatvaranje prostorija u prečniku od 150 metara iz razloga predostrožnosti.

Američke, britanske i sovjetske snage su tokom poslednjih meseci Drugog svetskog rata bombardovale mnoge gradove Mađarske, saveznika nacističke Nemačke, podsetila je agencija Frans pres.

Mnogo neeksplodiranih bombi je završilo pod zemljom i one se još uvek pronalaze tokom građevinskih radova, pri čemu je samo u Budimpešti od 2008. bilo 11 evakuacija.

U maju je neeksplodirana granata iz Drugog svetskog rata, sovjetske proizvodnje, pronađena u krovu gradske većnice Budimpešte.

Istog meseca je nemačka bomba, teška 70 kilograma, zaostala iz Drugog svetskog rata, otkrivena za vreme građevinskih radova u blizini Kraljevske palate u Budimu.

U oktobru je bomba američke proizvodnje, teška 500 kilograma, pronađena u Dunavu, u blizini železničkog mosta u severnom delu mađarske prestonice.

Sve te bombe su bezbedno deaktivirane, bez nanošenja bilo kakve štete ili povreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: