Peci znao da će biti smenjen?

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je da je protiv Ljuljzima Pecija već bio pokrenut postupak za smenjivanje pre no što je on podneo ostavku.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.06.2013.

17:43

Default images

"Peci je to znao, i ostavkom je predupredio smenjivanje", navelo je Ministarstvo spoljih poslova u saopštenju u kojem je Peciju zamereno što je iznosio svoje političke stavove, što se novinarima u Beogradu obratio na srpskom, a ne albanskom, što se neovlašćeno sastao za srpskim zvaničnicima.

"Bivši ambasador Peci je bio predložen za smenjivanje i njemu je to bilo jasno, a ostavka je korak kojim je hteo da to predupredi", piše u saopštenju.

Peci je na funkciju oficira za vezu imenovan na predlog ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja i premijera Hašima Tačija.

"Očekivalo se da će on svoj posao obavljati profesionalno, s visokim moralom, odgovornošću i državnim dostojanstvom, a u konkretnom slučaju i sa građanskom smelošću što mu je u određenim trenucima nedostajalo", navodi MIP bez preciziranja.

MIP navodi da su se pri donošenju odluke o imenovanju Pecija uzeti u obzir i njegovi propusti dok je bio ambasador Kosova u Švedskoj.

"Njegov odnos u predstavljanju u Srbiji ima veliki uticaj na razvoj odnosa između dve zemlje, naših naroda i šire", ukazuje MIP.

"Njegov jednodnevni boravak i povratak u Prištinu, obraćanje na konferenciji za medije jezikom zemlje domaćina, a ne zemlje koju predstavlja, neovlašćeni susreti s predstavnicima države Srbije i njegove pretenzije da iskaže svoje političke stavove, prevazišli su njegova ovlašćenja", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da ima i drugih pitanja koja se odnose na bezbednost države, koja još nisu za javnost, te i zato Peci nije bio pravi predstavnik Kosova.

Peci je danas podneo neopozivu ostavku zbog, kako je rekao, neslaganja s premijerom Tačijem o njegovoj misiji.

U ostavci dostavljenoj predsednici Kosova Atifeti Jahjagi, Peci je naveo da podnosi ostavku jer ga je Tači kritikovao zbog izjave da do normalizacije odnosa sa Srbijom može da dođe tek kada Srbija bude priznala Kosovo.

"Bio sam ubeđen da je državna politika u vezi s potpunom normalizacijom odnosa s Beogradom upravo priznanje Srbije, ali izgleda da politika nije takva. U takvim okolnostima ne prihvatam da nastavim rad u diplomatskoj službi Kosova", napisao je Peci u ostavci koju uputio predsednici Kosova.

Peci je u ponedeljak zvanično u Beogradu stupio na dužnost kao oficir za vezu Kosova, pri misiji EU.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj predložio je danas Valjdeta Sadikua, ambasadora u Hrvatskoj, za oficira za vezu sa Srbijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Odluku o njegovom imenovanju na tu funkciju treba da donese predsednica Kosova.

Beograd i Priština razmenili su oficire za vezu u ponedeljak u podne, pošto je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Misiji EU u Beogradu.

Ljuljzim Peci se po preuzimanju dužnosti u Beogradu obratio novinarima, poželevši im "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom, a zatim je obraćanje nastavio na srpskom.

"Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovde sam da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje", rekao je Peci.

Time je zvanično izvršena razmena oficira za vezu, što je jedan od rezultata pregovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: