Odbačena odluka o zatvaranju ERT

Državni savet, najviše pravosudno telo u Grčkoj, odbacio odluku vlade o zatvaranju državnog medija ERT i naložio da se ponovo počne sa privremenim emitovanjem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

21:35

Default images

Program bi se tako emitovao sve dok se ne uspostavi novi nacionalni medij, odlučio je Državni savet.

Savet je doneo odluku po prigovoru sindikata ERT, prenela je agencija AFP.

Vest o odluci Državnog saveta objavljena je nakon što je izvor iz grčke vlade izjavio da je premijer Antonis Samaras ponovo predložio da državna medijska kuća ERT bude "privremeno ponovo otvorena" dok parlament ne odobri vladinu inicijativu za formiranje nove stanice.

Samaras je i pre dva dana ponudio da ERT počne s delimičnim emitovanjem programa, posle dramatičnog zatvaranja koje je podstaklo proteste u Grčkoj i kritike širom Evrope.

Neimenovani izvor je naveo da bi komisija sačinjena od predstavnika tri koalicione stranke "angažovala određeni broj novinara neophodnih da bi državni medij ponovo radio" sve dok ne prođe zakon o uspostavljanju nove.

Samaras je i pre dva dana ponudio da ERT počne s delimičnim emitovanjem programa, posle dramatičnog zatvaranja koje je podstaklo proteste u Grčkoj i kritike širom Evrope.

Zatvaranje ERT je takođe izložilo vladu optužbama medijskih grupa u Grčkoj i inostranstrvu za autoritarizam.

Agencije su ocenile da se Samaras suočava sa dvostrukim izazovom - nezadovoljnih koalicionih partnera zbog zatvaranja državne radio-televizije ERT i sudskog procesa koja bi mogao da ugašenu televizijsku stanicu "vrati u život".

Samaras je sazvao sastanak za sa liderima manjih socijalističkih i umereno levičarskih stranaka iz koalicije, koji se snažno protive gašenju televizije i zahtevali da se program odmah vrati u etar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: