Ko brine o vojnim veteranima?

U poslednja četiri meseca na području Leskovca umrlo je više od 100 ratnih vojnih veterana. Najveći broj umrlih je učestvovao u ratu na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

09:46

Default images

Prema evidenciji Organizacije boraca veterana ratova, najčešći uzroci smrti su karcinomi i infarkti.

Sredinom marta ove godine Marica Stanković iz leskovačkog sela Zalužnje ostala je bez sina Branislava, učesnika rata na Kosovu i Metohiji. Ona kaže da je Branislav po dolasku sa ratišta počeo da ima zdravstvene probleme.

U Organizaciji boraca veterana ratova od 1991. do 1999. godine ocenuju da je u poslednja četiri meseca broj umrlih veterana naglo povećan. Predsednik organizacije Dušan Nikolić tvrdi da svakog dana ostanu bar bez jednog ratnog veterana

Doktor medicinskih nauka Dragan Krstić već šest godina istražuje koliko su ratna dejstva na prostoru bivše Jugoslavije uticala na zdravlje ljudi. On smatra da je glavni uzrok za povećanje broja obolelih od karcinoma stres a zatim municija sa osiromašenim uranijumom.

U leskovačkoj Organizaciji boraca veterana ratova od 1991. do 1999. godine najavljuju da će tražiti donošenje zakona o pravima ratnih veterana i članova njihovih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: