"Referendum, uz uslov jedinstva"

Aleksandar Vučić poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

16:43

Default images

"U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtev i odgovore na ovaj uslov, referendum će biti za 15 dana", poručio je on.

"Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako treba, preispitaće se narodna volja, ali sa jednim ciljem i uz jedan uslov - to je da izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će na kraju biti uz odgovor većine", rekao je Vučić.

On je više puta istakao da raspisivanje referenduma više ne zavisi od vlasti, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija posle referenduma biti ujedinjena.

To znači, naveo je Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu da posle referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji. Njihov odgovor očekuje nakon novih zakazanih razgovora, u utorak.

Podsetimo, ranije, a i tokom današnjih četvoročasovnih razgovora sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vučićem, predstavnici Srba sa severa KiM su rekli da će insistirati na raspisivanju referenduma. Takvo razrešenje najavljeno je i dva dana nakon parafiranja u Briselu, posle sednice SNS.

"To nije pitanja skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo šta hoćemo. Imaćemo čist stav Vlade, većinsku podršku u Skupštini. Verujem da 80 odsto ljudi nije srećno zbog sporazuma, ali da shvataju da je Vlada uradila jedino mogue. Verujem da bi i većina na referendumu rekla da, ne samo sporazumu već budućnosti zemlje", rekao je Vučić i ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku. Prvi potpredsednik Vlade je na konferenciji za novinare istakao da je u prošlosti Srbija plaćala cenu nejedinstvu životima desetinama hiljada svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.

"Nijedna strana više neće dobiti maksimalistički plan, bilo ko koji to tvrdi ne govori istinu. Mi snage za ratničke vojne podvige u ovom trenutku nemamo, nismo u situaciji da se silimo, niti je moguće, niti je realno. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da ima mnogih koji se lupajući u bubanj kandiduju za to mesto", rekao je Vučić dodavši da su "spremni za to mesto samo ako ne pada kiša, ako je bubanj na Terazijama i ako tuđa deca idu da prolivaju krv".

"Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguć, tešku da teža ne može biti", rekao je Vučić i dodao da se sada "vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma".

Kampanju je ocenio razumljivom iz ugla kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne neistinitosti i laži.

"Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba da rade na jedinstvu naroda, one rade na tome da podele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
On je kasnije i direktno spomenuo SPC odgovarajući na pitanje novinara, kada je rekao da je bio razočaran saopštenjem Sinoda i odbacio sve primedbe na tačku 14 briselskog sporazuma.

Osvrnuvši se još jednom na referendum, rekao je da ako neko smatra da Vlada i njene odluke nemaju legitimitet, mora da dobije podršku većine.

“Oni koji prete referendumom, greše na jednoj stvari kada misli da se mi borimo za fotelje. Mi se borimo za narod i šanse Srbije. Ničega se ne stidimo i ne plašimo. Problem je što su neki naučili da najtežim mogućim rećima, uvredama i pretnjama misle da nekoga mogu da pokolebaju. Mi smo se noćima mučili, razmišljajući i boreći se za svaku reč u sporazumu, da bi došli do nečega što je najbolje. Ako neko misli da može bolje, samo napred. Samo pre toga mora da dobije većinu građana Srbije iza sebe”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je sporazum rezultat toga što je ovo "možda prva generacija političara, koja se odvažila da menja sliku o Srbiji kao o lošim momcima".

"Mi smo vodili računa o interesima našeg naroda, o garancijama za bezbednost, Srbija nije ukidala ne znam kakve institucije. Postoje rešenja koja nisu sjajna, ali postoje rešenja koja su svakako bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nije ključ ovde u razumevanju sporazuma, već u činjenici da je Srbija prvi put posle devedesetih izašla sa formiranim stavom, da prvi put govori o budućnosti, a ne istoriji i da prvi put međunarodna zajednica govori kao da nam nešto duguje. To je istorijski preokret", rekao je Vučić.

Na pitanje koliko će mogući referendum usporiti primenu sporazuma, on je rekao da na kraju misli da će rešavanje situacije moći samo da ubrza implementaciju.

"Ovako kako je krenulo, vidi se da će biti muka i muka. Ako treba da se obračunavamo, da ucenjujemo, ne pada nam na pamet, to je naš narod...", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Vlada smeniti Krstimira Pantića jer se protivi sporazumu, Vučić je odgovorio da su svi na Kosovu na budžetu Srbije i da ne mogu svi da budu smenjeni jer se protive sporazumu.

"Da li je to fer s nečije strane, to je drugo pitanje", dodao je on.
Foto: Tanjug
Vučić navodi da većina građana veruje svojoj vladi i razume realnost.

“Najgore bi bilo da sve naredne događaje uđemo podeljeni. Jedino možemo da uspemo ako Srbija bude jedinstvena. Mi smo spremni da razgovaramo o svim idejama”, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će se na ovaj sporazum jednom pozivati Srbi kao što se poziva i na Dejtonski sporazum. Vučić je dodao da očekuje da će postići dogovor sa Srbima sa Kosova.

“Srbe sa Kosova u potpunosti razumem. I danas sam razgovarao veoma pristojno i sadržajno, spreman sam da idem i na sever Kosova. Mislim da smo uradili najbolje za narod”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše saopštene Sinoda SPC povodom Briselskog sporazuma, u kome oni kritikuju parafiranje, Vučić je naveo da se ne meša u to šta crkva radi.

“Ali čitajući njihova saopštenja, svetog Sinoda, bio sam veoma razočaran jer sadrži neistinite političke kvalifikacije. Pozvali su se na tačku 14, to je besmisleno, to je prepisana tacka iz bar 15 dokumenata. Potpuno besmislena rečenica, oni su napali kao krunski dokaz priznavanja nezavisnosti”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Krstimi Pantić biti smenjen zato što otvoreno govori protiv sporazuma u Briselu, Vučić je odgovorio da nema veze što je on plaćen iz budžeta, da su svi lideri sa severa plaćeni iz budžeta, a bez njih ne može ništa. Na pitanje da li eventualno raspisivanje referenduma može da odloži odluku o implementaciju sporazuma i time i datum za početak pregovora sa EU Vučić je rekao da "još ne znamo da li će referenduma biti".

Srbija je, dodao je, u prethodnih osam meseci uradila više nego u prethodnih 12 godina i to priznaju svi u Nemačkoj, i oni koji podržavaju Srbiju i ne.

"Ako traži neko razlog da nam ne da datum to uvek može da nađe. Ne znam kako ćete tim ljudima da objasnite da Srbija nije zaslužila datum. Ja to ne bih mogao da razumem", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

418 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: