"Obama ne donosi mirovni plan"

Obama neće doneti novi mirovni plan sa sobom kada u martu dođe u posetu Izraelu, preneli su izraelski mediji izjavu sekretara za štampu Bele kuće Džeja Karnija.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

23:29

Default images

U brifingu za novinare Karni je precizirao da Obamina poseta nije povezana ni sa kakvim "specifičnim" bliskoistočnim mirovnim predlogom između Izraela i Palestinaca, dodavši da obnova direktnih pregovora nije svrha te posete.

Obama se nada da će voditi "duboke konsultacije s ključnim partnerima", kazao je nešto ranije američki ambasador u Izraelu Dan Šapiro.

On je potvrdio da će mirovni pregovori biti na dnevnom redu, uz druga "kritična regionalna bezbednosna pitanja", ali je naglasio da Obama dolazi u Izrael da se sretne sa novom vladom u neku vrstu "konsultacione posete".

"Ta poseta biće dobra mogućnost da se potvrde jake i čvrste veze između Izraela i SAD", rekao je Šapiro, naglasivši da su najvažnija pitanja s kojima se dve zemlje suočavaju iranski nuklearni program i potreba da se povede računa o potencijanom transferu hemijskog oružja iz Sirije.

Kao ni Karni ni Šapiro nije označio direktne pregovore između Palestinske uprave i Izraela ciljem Obaminog dolaska, naglasivši da nema sumnje da je obnova pregovora još cilj, ali se "možda to neće desiti tokom jedne posete".

Biće to prva Obamina poseta Izraelu i palestinskim teritorijama od kako je 2009. godine postao predsednik. Obama će tom prilikom posetiti i Ankaru, Rijad i Kairo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: