Ešton za evropsku budućnost BG i PR

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton kaže da se lično angažovala da bude olakšan razgovor Beograda i Prištine kako bi bila obezbeđena njihova evropska budućnost.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 06.12.2012.

18:11

Default images

Govoreći na dvodnevnom ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) u Dablinu, Eštonova je istakla da Evropska unija nastavlja da bude aktivno angažovana na prostoru Zapadnog Balkana.

"Za vreme nedavnog puta (po regionu) s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, istakla sam naše zalaganje za evropsku perspektivu cele oblasti (zapadnog Balkana)", rekla je Eštonova i zaključila da su za konsolidovanje stabilnosti i obezbeđivanje napretka odgovorne lokalne vođe. Eštonova je ponovo izrazila podršku evropskoj perspektivi jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine i da u tom smislu još mnogo toga treba da bude urađeno. Ona je istakla da EU snažno podržava OEBS, koji je ključni forum za evroatlantsku i evroazijsku bezbednost.

"Želela bih da istaknem fundamentalni značaj zajedničkih vrednosti. Ljudska prava, demokratija i vladavina zakona su u srcu spoljne politike EU", rekla je Eštonova.

Ona je kazala da je EU uradila Strategiju za ljudska prava i podsetila da je nedavno imenovala Stavrosa Lambrinidisa za specijalnog predstavnika EU za ljudska prava.

"Postizanje više napretka u punoj primeni zalaganja OEBS-a u oblasti ljudskih prava ostaje značajan prioritet za nas. Sloboda izražavanja u svakom pogledu, bezbednost novinara, kao i sloboda okupljanja i udruživanja trenutni su prioriteti", rekla je Eštonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: