SMS mafija: Pritvor za 13 osoba

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 13 osumnjičenih sa SMS prevare, izjavio Radisavljević.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

21:14

Default images

Oni su osumnjičeni da su putem SMS prevara oštetili više od 160.000 građana za iznos veći od 32 miliona evra, izjavio je Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je naveo da će se petoro osumnjičenih, koji su pre dva dana uhapšeni, braniti sa slobode.

Pritvor je određen Radetu Jovičiću, Radivoju Pušonji, Dušanu Morači, Savi Morači, Ivani Nikolić, Sretenki Morači, Jožici Plevniku, Aleksandri Đerić, Aleksandru Laziću, Zoranu Majdaku, Marku Aćimoviću, Čedomiru Tasovcu i Vladanu Petroviću, rekao je tužilac Radisavljević.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da će u toku istrage uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

Tužilaštvo će sprovesti istragu protiv 18 osumnjičenih da su organizovanjem lažiranih kvizova i nagradnih igara izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara, pranje novca i neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Sa slobode se brane Vlado Stefanović, Marko Gajić, Marko Šolajić, Jasna Krsmanović, Branko Kostić.

Sumnja se da su građani sumu od 32 miliona evra platili kroz svoje telefonske račune na ime poziva i poslatih SMS poruka, a da je od toga grupa pribavila imovinsku korist veću od 16 miliona evra - koji su im isplaćeni od telekomunikacionih operatera.

Preostali iznos novca je pripao operaterima na ime regularno pruženih telekomunikacionih usluga.

Organizujući lažna takmičenja znanja, osumnjičeni su navodili gledaoce i slušaoce više radio i TV stanica da, pozivajući studio ili šaljući SMS poruke preko takozvanih kratkih brojeva, učestvuju u simuliranim kvizovima i nagradnim igrama.

Cene poziva i SMS poruka preko tih brojeva su bile znatno više od redovnih tarifa, a svi pozivi gledalaca i slušalaca su držani na čekanju kako bi se uvećao broj impulsa, odnosno troškovi osoba koja su se javljale.

On je naveo i da "niko od zainteresovanih gledalaca i slušalaca nije uključivan u program, a obećane vredne robne i novčane nagrade su navodno dobijali članovi organizovane kriminalne grupe, koji su se po dogovoru sa organizatorima javljali i tako stvarali privid da se radi o regularnom takmičenju".

Prilikom pretresa koji su obavljeni na 32 lokacije privremeno je oduzeta vredna računarska oprema, blokiran novac na računima pojedinih osoba u iznosu od 370.000 evra i oduzeto više putničkih vozila.

Osumnjičeni su organizovali telefonske robnonovčane kvizove na televizijskim kanalima "Duga" i "Astro" i radio stanicama "Narodni radio" i "Centar" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: