Subota, 10.11.2012.

19:38

Gotovina i Markač "junaci" rata

Koordinacija braniteljskih udruženja Grada Zagreba proglasila je junacima Domovinskog rata hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Izvor: Beta

Default images

Gotovina i Markač su u Haškom tribunalu nepravosnažno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Na skupu su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Na tribini "Dižemo glas do neba - oslobodite hrvatske generale", uoči izricanja pravosnažne presude Gotovini i Markaču, najavljene za 16. novembar u Hagu, predstavnici Koordinacije tražili su od Sabora da dopuni Deklaraciju o Domovinskom ratu da bi osigurali njenu nepovredivost i posle ulaska Hrvatske u EU.

Sisački biskup Vlado Košić rekao je da su hrišćani, ali i svi dobri ljudi "dužni da podignu glas protiv nepravde koja se nanosi, ne samo generalima, nego i čitavoj Hrvatskoj", preneli su hrvatski portali.

On je najavio da će se sutra u sisačkoj biskupiji čitati njegovo pismo kojim je vernike pozvao da se mole za pravednu presudu generalima.

Predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem pozvao je građane da 15. novembra, dan uoči izricanja pravosnažne presude, dođu na misu i celonoćnu molitvu za generale u zagrebačkoj katedrali.

Inače, Hrvatska biskupska konferencija je i uoči izricanja prvostepene presude Gotovini i Markaču u aprilu 2011. pozvala sve katolike u Hrvatskoj na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima u Hagu.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina (55), koji je zapovedao Olujom, i Markač (55), kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglaseni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

I Gotovina i Markač su na prvostepenu presudu uložili žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i posle Oluja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: