Četvrtak, 01.11.2012.

19:33

Vlada RS za demilitarizaciju

Vlada Republike Srpske je danas prihvatila inicijativu predsednika RS Milorada Dodika za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Tanjug

Default images

Dodik smatra da ne postoji, niti će postojati vojna opasnost koja bi zahtevala postojanje odbrane BiH i rashode za nju.

Vlada je posle današnje sednice saopštila da je inicijativu uputila na razmatranje Skupštini RS.

Vlada RS smatra da je inicijativa u skladu s deklaracijom Skupštine RS iz 2005. godine, prema kojoj je demilitarizacija BiH strateško opredeljenje RS.

Deklaracija o strateškim opredeljenjima RS u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine doneta 18. marta 2005. godine, uz opredeljenje za demilitarizaciju BiH, utvrđuje prenos nadležnosti u odbrani sa entiteta na zajedničke organe BiH kao "prelazni aranžman do potpune demilitarizacije".

Dodik je 8. oktobra uputio Skupštini RS inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije BiH i predložio joj da zaduži Vladu RS,
kao i predstavnike RS u zajedničkim organima BiH, da pripreme predloge izmena propisa o odbrani BiH.

Predsednik RS smatra da nadležnost odbrane i pitanje vojske nisu u nadležnosti BiH i da to nije bilo predmet promene Ustava BiH.

Ocenio je da je reforma odbrane BiH bila pod snažnim uticajem međunarodne zajednice, posebno njenog visokog predstavnika u BIH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: