Janković: Nisam u sukobu interesa

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković rekao je u ekskluzivnom intervjuu za B92 da nikada nije bio u sukobu interesa i da nije zloupotrebio svoj položaj.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 03.10.2012.

17:46

Default images

"Nikada nisam bio u konfliktu interesa i nećete naći nikoga ko će reći da je dao neki novac Zoranu Janković", rekao je on. Grdaonačelnik Ljubljane je odbacio navode da optužbe i medijski napadi na njega imaju veze sa činjenicom da je srpskog porekla.

"Ponosan sam na svoje poreklo, na svoje selo Saraorce (kod Smedereva). Ljubljana je moj grad i u njoj ću završiti svoj život. Za sebe tvrdim da sam čistokrvni mešanac i ne prihvatam da me iko svojata", rekao je Janković.

Janković je u razgovoru sa Jugoslavom Ćosićem rekao da je Ljubljana njegov grad i da je ponosan što je uvršten medju 25 kandidata za najboljeg gradonačelnika sveta.

On je rekao da je tržište Slovenije otvoreno za investicije iz Srbije i da građani Slovenije podržavaju priključenje Srbije Evropskoj uniji.

Janković je za TV B92 rekao da slovenačko tržište nije zatvoreno za firme iz Srbije i da je svaki investitor iz nje dobrodošao. "Ni u Austriji nećete naći mnogo slovenačkih firmi. Idete tamo gde postoji mogućnost da dobijete deo tržista. Tako smo mi krenuli u države bivše Jugoslavije i ostvarili neku poziciju, a ne u Italiju, iako je ista blizina", rekao je Janković.

On je podsetio da su srpske firme u Sloveniji kupile "Fruktal", koju je okarakterisao kao "strahovito dobru robnu marku" i još neke firme. "To je autoput otvoren na obe strane. Ako neko u Ljubljani želi da radi grinfild investiciju, neka dođe. Vrata su mu otvorena", kazao je gradonačelnik Ljubljane.

Na pitanje koliko stavovi izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina utiču na slovenački parlament u odluci da podrži Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, Janković je odgovorio da je to veoma malo i da Srbiju očekuje u EU.

"Kada bi se pravio referendum po tom pitanju, uveren sam da bi Srbija dobila više od 75 odsto glasova za integraciju u EU. Sa komšijama moraš da živiš u dobrim odnosima. Tvrdim da Srbija ima apsolutnu podršku za ulazak u EU, što pre, to bolje. Nije sve lepo i idealno, ali ili si deo jednog tržišta i familije ili si izvan nje", rekao je Janković. Gradonačelnik Ljubljane osvrnuo se i na optužbe da je zloupotrebio službeni položaj, odbacujući mogućnost da je to pokrenuto od političkih protivnika.

"Nikada nisam zloupotrebio položaj, niti ćete naći nekoga da će reći da je dao novac Zoranu Jankoviću.Od mene nećete čuti reč da je to politički konstrukt. Uveren sam da će se ispostaviti da u ovom predmetu nema ničega, pitanje je samo kada će do toga doći", kazao je Janković.

Janković je prošle nedelje bio priveden u okviru istrage u vezi sa izgradnjom "Stožica", a istraga obuhvata i oba Jankovićeva sina - Juru i Damjana, njegovu blisku saradnicu Jadranku Dakić i dvojicu čelnika kompanija uključenih u izgradnju, Gradis" i "Energoplan", Uroša Ogrina i Zlatka Sraka.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, mahinacije s uticajem na finansijske interese Evrope, malverzacije, pranje novca, falsifikovanje i uništavanje službenih isprava i prihvatanje dobiti u zamenu za nelegalno posredovanje.

Janković i njegova koalicija Pozitivna Slovenija osvojili su najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine, ali Janković nije uspeo da formira vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: