Bez dogovora o Asanžovoj sudbini

Velika Britanija i Ekvador nisu uspeli da postignu dogovor o sudbini osnivača sajta "Vikiliks" Džulijana Asanža na marginama GS UN.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

20:14

Default images

"Ne nazire se brzo rešenje", rekao je ministar spoljnih poslova Rikardo Patinjo novinarima posle susreta sa britanskim kolegom Viljemom Hejgom.

Hejg je, kako je rekao njegov portparol, rekao Patinju da "Velika Britanija ima obavezu da izruči Asanža Švedskoj".

"Koncept 'diplomatskog azila', dobro poznat u Latinskoj Americi, zakon Velike Britanije ne priznaje", rekao je Hejgov portparol.

"Ministri su se saglasili da su posvećeni traženju diplomatskog rešenja za Asanžov slučaj", navedeno je u saopštenju.

Asanž je 19. jula zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londunu nakon što je iscrpeo sve opcije u okviru britanskog pravosuđa kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj gde je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Patinjo je rekao u Njujorku da Asanž može da ostane u ambasadi u Londonu i deceniju, ako to bude potrebno.

"Naravno, spremni smo na to. Mislimo da je i Asanž spreman, jer je odlučio da traži azil i znao je za moguće posledice. Mi ne nameravamo da odustajemo od naše odluke", rekao je ekvadorski ministar.

Asanž tvrdi da je slučaj u Švedskoj samo deo zavere da mu se sudi u SAD zbog njegovog rada na Vikiliksu, koji je objavio brojna tajna američka dokumenta, što Švedska i Vašington demantuju.

Ministarstvo odbrane SAD označilo je osnivača "Vikiliksa" državnim neprijateljem, proističe iz nedavno objavljenih dokumenata obaveštajne službe američkog ratnog vazduhoplovstva.

Svaki pripadnik vojske koji kontaktira sa "Vikiliksom" ili njegovim pristalicama rizikuje da bude optužen za "komuniciranje sa neprijateljem", što je zločin za koji može uslediti, u najgorem slučaju, i "smrtna kazna", navodi se u dokumentima koji su obelodanjeni shodno američkom zakonu o slobodi informisanja.

Asanž je tako svrstan u istu pravnu kategoriju kao teroristička mreža Al Kaida i talibani, naveo je australijski list "Ejdž".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: