Vučić: Prvi uslov EU je Kosovo

Aleksandar Vučić očekuje da Srbija na proleće ili najkasnije do sredine 2013. dobije datum za početak pregovora sa EU, ali da će prvi uslov biti pitanje Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

12:49

Default images

"Ako me pitate šta će biti ključni uslovi za datum početka pregovora - prvo će biti ono što je njima najvažnije, a to je pitanje Kosova i kako ćemo rešavati probleme naročito na severu Kosova", rekao je Vučić novinarima u pauzi Drugog beogradskog foruma.

Po njegovim rečima, uslovi su i pitanja "prekograničnog terorizma" i "radikalnog islama", kao i obračun s korupcijom. "Neće nam dati ni da priđemo EU bez stvaranja sistema i mehanizama žestoke borbe protiv korupcije", rekao je on.

Vučić je dodao da nije iznenađujuće što datum početka pregovora Srbija neće dobiti do Nove godine. "Reč je o tome da je prethodna vlada preuzela obaveze koje nije ni pokušala da implementira i sada je nama to težak zadatak, treba da radimo nešto o čemu uopšte nismo razgovarali", rekao je Vučić.

On je naveo da taj posao neće biti lak, ali da Srbija mora da ga završi. "Mi smo posvećeni i želimo da se priključimo EU i taj posao ćemo uraditi", poručio je Vučić.

Kada je reč o uslovima koji se postavljaju pred Srbiju, a nisu vezani za Kosovo, Vučić je rekao da bi svi koji bi uputili kritike bili potpuno u pravu - i kada je reč o borbi protiv korupcije, ekonomiji i drugim pitanjima.

"Pred nama je veliki posao koji moramo da obavimo, da stvarno napredujemo u delima, a ne samo na rečima. Uveren sam da ćemo to u narednih šest meseci uraditi", rekao je Vučić.

U Beogradu se održava Bezbednosni forum, na kom, pored Vučića, učestvuju i brojni funkcioneri, poput predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji je i potpredsednik slovačke vlade.

Grubješićeva: Datum u martu realniji nego u decembru

Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić izjavila je da Evropska komisija, na žalost Srbije, verovatno neće preporučiti određivanje datuma početka pregovora u decembru, a da je sledeća šansa mart - a uslov za to nastavak tehničkog dijaloga sa Prištinom.

Grubješić je podsetila da je Vlada Srbije juče imenovala Dejana Pavićevića za tehničkog pregovarača, a da je Beograd ranije pokrenuo inicijativu da s Prištinom otvori dijalog na najvišem političkom nivou.

"Nakon odlaska predsednika Nikolića u Njujork biće jasnije u kom formatu i na koji način će se voditi taj dijalog", rekla je Grubješićeva.

Kad je reč o EU, Grubješićeva je rekla da je "naša sledeća šansa mart, jun, pa decembar naredne godine".

"Što se nas tiče, mi želimo da datum za početak pregovora dobijemo što pre", dodala je ona u izjavi novinarima na marginama Bezbednosnog foruma u Beogradu.

Prema njenim rečima, Srbiju na putu ka EU usporavaju politički i unutrašnjereformski uslovi i situacija u kojoj se Srbija nalazi.

"Moramo da radimo na dva koloseka. Politički - da rešavamo probleme u odnosu sa Prištinom, ali ništa manje nisu značajne ni naše unutrašnje reforme koje je nužno sprovesti", ukazala je ona.

U tom kontekstu ona je nagasila da je potrebno sprovesti reformu pravosuđa - i to ovoga puta pravu - a važno je da započeta borba protiv organizovanog kriminala i korupcije dobije sudski epilog u najskorije vreme, zaključila je Grubješićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: