OEBS o presudi za "Pusi rajot"

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović upozorila je, nakon presude članicama Pusi Rajota, na tendenciju kršenja slobode izražavanja u Rusiji.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

21:13

Default images

"Optužbe za huliganizam i versku mržnju ne treba koristiti kako bi se suzbila sloboda izražavanja. Ma koliko provokativan, satiričan ili osetljiv govor bio, ne treba ga ograničavati, niti gušiti i on ni pod kojim uslovima ne treba da dovede do zatvorske kazne", navela je Mijatovićeva u saopštenju.

U vezi sa slučajem tri ruske pankerke, koje su juče osuđene na po dve godine zatvora zbog izvođenja "pank molitve" protiv predsednika Vladimira Putina u jednoj crkvi u Moskvi, Mijatovićeva je podsetila i na nedavni incident sa plišanim medvedićima koji su iz aviona izbačeni na teritoriju Belorusije sa porukama o zaštiti ljudskih prava.

Anton Surjapin, urednik jednog bloga, u pritvoru je zbog postavljanja fotografija ovog incidenta na Internet, a drugi novinari su na kratko bili u pritvoru i novčano su kažnjeni zbog fotografisanja ovog slučaja.

Mijatovićeva je spomenula i nedavnu inicijativu jedne hrišćanske grupe u Ukrajini za zabranu crtanih filmova, uključujući poznatog "Sunđer Bob Kockalonea", i drugih sadržaja koji "stvaraju kriminalce i perverznjake".

Ona je pozvala sve članice OEBS-a da preispitaju stroge zabrane koje se tiču slobode izražavanja, javio je Itar-Tass.

Zabrinutost zbog presude ruskim muzičarkama izrazio je i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Klod-Minjon, ističući da je dvogodišnja kazna zatvora koja im je izrečena "očigledno neproporcionalna".

Vlade mnogih država, uključujući SAD, Britaniju, Francusku i Nemačku, isto stanovište su izrazile odmah nakon izricanja presude.

Ruska pravoslavna crkva oprostila je članicama pank benda Pusi Rajot koje su juče osuđene za huliganizam i poslate u zatvor, poručeno je iz crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: