Preminuo patrijarh Etiopske crkve

Patrijarh Etiopske (Abisinske) pravoslavne crkve Abuna Pavlos preminuo je u 76. godini, saopštila je danas vlada te istočnoafričke zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

22:29

Default images

Oni, međutim, nisu precizirali tačan datum ni uzroke smrti poglavara te crkve. "Njegova svetost je preminuo", saopštio je zvanični predstavnik vlade Etiopije Šimeles Kemal, preneo je Glas Rusije. Prema postojećim informacijama, sveštenik je bio bolestan i poslednjih nedelja se lečio.

Abuna Pavlos je postao patrijarh EPC 1992, godinu dana posle pada autoritarnog režima Mengistua Haile Marijama.

Godine 2007, uspeo je da prevlada 40-godišnji konflikt sa Koptskom crkvom, 2009. je učestvovao na skupštini Sinoda katoličkih biskupa u Africi održanoj u Vatikanu, a od 2006. godine bio je jedan od predsednika Svetskog saveta crkava, navodi ruski radio.

EPC je drevnoistočna crkva, koja je do 1959. bila deo Koptske, a potom je dobila administrativnu nezavisnost. Približno dve trećine od 83 miliona stanovništva Etiopije ispoveda hrišćanstvo, podseća Glas Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: