Subota, 28.07.2012.

21:26

Sirija: Danas ubijeno 111 ljudi

U sukobima širom Sirije danas je ubijeno najmanje 111 ljudi, od čega 29 u Alepu, gradu u kom traju najžešći sukobi od početka 16-mesečne krize u ovoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Default images

Aktivisti Sirijske organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, ranije su saopštili da je od početka protesta protiv režima predsednika Bašara al-Asada u martu 2011. u Siriji poginulo više od 20.000 ljudi.

"Najmanje 20.028 ljudi, među kojima 13.978 civila i pobunjenika, 968 vojnih dezertera i 5.082 pripadnika režimskih snaga poginulo je od početka pobune, 15. marta prošle godine", rekao je direktor ove organizacije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman u telefonskoj izjavi agenciji AFP.

Aktivisti tvrde da pobunjenici odbijaju napad vojske, koja je nakon gomilanja naoružanja u prethodna dva dana, danas tenkovima i helikopterima započela ofanzivu u jugozapadnom delu Alepa.

Navodi grupa sirijskih opozicionih aktivista ne mogu nezavisno da se provere, jer je novinarima zabranjen pristup. Zvanična novinska agencija SANA javila je da su u toku sukobi u kvartu Furkan, gde "jedna teroristička grupa maltretira stanovništvo", kao i da su ubijena dvojica terorista, trojica privedena, a njihovo oružje zaplenjeno.

Asadu suditi za masakre

Šef opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta Abdelbaset Sajda izjavio je danas u Abu Dabiju da bi sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu trebalo da se sudi za masakre i da mu u okviru bilo kog budućeg rešenja krize u Siriji ne bi trebalo dati azil.

"U toku su masakri. Smatramo da bi Bašaru al-Asadu trebalo da se sudi. On je kriminalac i ne bi mu trebalo pružiti skrovište", rekao Sajda.
On je u Abu Dabiju, gde razgovara sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao i da će strani saveznici sirijske opozicije biti odgovorni za krvoproliće u gradu Alepu ako ne budu reagovali brzo kako bi ga sprečili, javio je Rojters.

"Naši prijatelji i saveznici snosiće odgovornost za ono što se dogadja u Alepu ako ne reaguju ubrzo", rekao je šef sirijske opozicije, ističući da bi strane zemlje trebalo da reaguju van Saveta bezbednosti UN jer bi u okviru ovog tela svetske organizacije mogao da se uloži veto.

Snage sirijskog režima ranije danas su, prema rečima aktivista opozicije, helikopterima i tenkovima napale najveći grad Alep, a zapadne zemlje su ranije izrazile bojazan da je na pomolu novi masakr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: