Širom Sirije i dalje sukobi

Širom Sirije čitavog dana traju sukobi zvanične vojske i pobunjenika.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

18:50

Default images

I u zemlji i u međunarodnim krugovima, još se, međutim raspravlja o tome da li je akciji u selu Tremza bila obračun suprotstavljenih snaga ili napad režima na civile.

Pojačana je i politička aktivnost - izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan sutra putuje u Moskvu na razgovore sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Oglasio se i Međunarodni komitet Crvenog krsta koji ocenjuje da je sukob u Siriji pravi građanski rat.

Zvanični Damask odbacuje svaku optužbu da napada nedužne civile i da koristi teško naoružanje. Zvaničnici tvrde da, suprotno izveštajima, vojska nije koristila teško naoružanje, helikoptere i avione. Potvrđeno je i da je u toku opsežna akcija usmerena isključivo protiv dobro naoružanih protivnika Bašara Asada.

"Svako ko okrene oružje protiv države ne veruje u političko rešenje niti u politički proces, i sigurno će biti u sukobu sa sirijskom vojskom. Svima koji veruju u političko rešenje vrata Sirije su otvorena za dijalog bez ikakvih zabrana. Mi očekujemo jedino veru u ovu naciju," kaže Džihad Megdiši iz Ministarstva spoljnih poslova Sirije.

Njujork tajms objavio je da u Tremzi nije bilo masakra, nego da je reč o sukobu vojske i pobunjenika. Poslednji nalazi posmatrača UN donekle potvrđuju taj stav.

"Napadi su bili usmereni na određene kuće aktivista i nekadašnjih pripadnika vojske. Naši istražitelji su uz tragove krvi pronašli i čaure. Korišćeno je razno oružje, uključujući i teško naoružanje, minobacače kao i pešadijsko oružje. UN su zabrinute zbog eskalacije nasilja. Pozivamo Vladu da spreči upotrebu teškog naoružanja u naseljenim oblastima, a sve strane da odlože oružje i odaberu mirno rešenje, za dobro sirijskog naroda," rekla je Suzan Gošeh iz misije UN u Siriji.

Vojska je napala uporišta pobunjenika na severu u blizini Alepa, kao i u okolini Homsa i Hame. Borbi je bilo kod Deir az Zora na istoku.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun već je od Kine zatražio da svojim uticajem pomogne sprovođenje mirovnog plana u šest tačaka. Ban poziva i donatore da hitno pomognu nastavak humanitarnih aktivnosti usmerenih ka Siriji.

Za utorak su najavljeni razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina i međunarodnog izaslanika Kofija Anana o Siriji. Iz Kremlja je saopšteno da će Putin u ponoviti da "podržava mirovni plan Kofija Anana kao jedinu verodostojnu platformu za rešenje sirijskog unutrašnjeg problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: