Rumunija: Lakše smeniti predsednika

Poslanički dom rumunskog parlamenta usvojio je danas izmene zakona o suspendovanju predsednika, koji će omogućiti lakše smenjivanje šefa države.

Izvor: Beta

Utorak, 26.06.2012.

22:57

Default images

Predsednik sada može biti smenjen ako na referendumu za to glasa većina građana koji izađu na referendum, dok je ranije bila potrebna većina od ukupnog broja građana sa pravom glasa.

Parlament je nameravao da smeni Trajana Baseskua s funkcije predsednika države 2007. godine, za vreme njegovog prvog mandata, ali je tada na referendumu većina građana glasala protiv toga.

Basesku je za vreme drugog mandata tražio da se promeni zakon o referendumu za smenjivanje predsednika države, tako da se on može smeniti samo ako za to glasa većina građana koji su na spisku birača, a ne većina koja izađe na referendum.

Parlamentarna većina, koju od 27. aprila predstavlja bivša opozicija, predložila je da se zakon o referendumu vrati na svoju raniju formu, odnosno da šef države može da bude smenjen većinom glasova građana koji su izašli na referendum.

Za izmenu tog zakona danas je glasalo 187 poslanika, 56 je bilo protiv, a petoro uzdržano.

Posle odluke Poslaničkog doma, predsednik države može biti lakše smenjen, nego u varijanti koju je parlament izglasao u martu 2012, a predsednik potpisao u aprilu.

Demokratska liberalna partija (PDL), koja je vladala do 27. aprila, kada je izgubila parlamentarnu većinu, sada namerava da se obrati Ustavnom sudu protiv današnje odluke Poslaničkog doma.

Sadašnjoj većini koju čine Socijal-liberalna unija (USL) odgovara izglasana varijanta zakona jer lakše može smeniti Baseskua ili ga, ako ne pokrene proces smenjivanja, drži pod pritiskom da to može učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: