Japan ponovo pokreće nuklearku Ohi

Japan je danas i zvanično saopštio da će reaktivirati dva nuklearna reaktora u centrali Ohi i time se vratiti proizvodnji struje na atomski pogon, javlja BBC.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2012.

19:02

Default images

Prema rečima japanskih zvaničnika, reaktori u Ohiju, u centralnoj prefekturi Fukui, počeće da rade za tri sedmice.

To će biti prva nuklearna elektrana koji će biti reaktivirana više od godinu dana pošto je zemljotres praćen cunamijem izazvao veliku havariju u atomskoj centrali Fukušima jedan i naveo vlasti da pogase svih 50 reaktora u zemlji.

Premijer Japana Jošihiko Noda zatražio je podršku za uključivanje nuklearki, rekavši da će se Japan tokom leta suočiti sa nestašicama struje. On je to izjavio posle sastanka sa guvernerom prefekture Fukui, Kazumasom Nišikavom, koji je odobrio puštanje reaktora u pogon.

Potom se Noda sastao sa ministrom ekonomije, ministrom nadležnim za nuklearnu katastrofu u Fukušimi, i sa glavnim sekretarom vlade, i na osnovu toga saopštio da će reaktori u Ohiju početi da rade.

Međutim, premijer se i dalje suočava sa snažnim protivljenjem opozicije i javnosti u vezi sa bilo kakvim povratkom proizvodnji struje na nuklearnu energiju. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja, 46 odsto stanovništva je i dalje protiv pokretanja nuklearnih centrala u prefekturi Fukui.

Svi reaktori u Japanu su isključeni, iz bezbednosnih razloga i zbog održavanja, posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su 11. marta 2011. godine opustošili severozapadnu obalu zemlje i teško oštetili Fukušimu jedan. Zbog "curenja" radijacije u zemlju, vazduh i vodu, evakuisana je velika oblast oko centrale, čija su se tri reaktora istopila.

Do havarije u Fukušimi, najveće mirnodopske katastrofe tog tipa nakon one u Černobilju (1986), trećina proizvodnje struje u Japanu zasnivala se na nuklearnoj energiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: