Pariz i Berlin za kontrolu granica

Francuska i Nemačka zatražile su mogućnost da uvedu kontrolu svojih državnih granica u slučaju da se pokaže da nije moguće zaštiti spoljne granice Šengen zone.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

23:29

Default images

U pismu ministara unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke, Kloda Geana i Hans-Petera Fridriha u koje je agencija Frans pres imala uvid, navodi se da će dva ministra svoj stav o eventualnom ponovnom uvođenu kontrole objasniti na sastanku sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu 26. aprila.

Pismo odražava stav predsednika Francuske Nikole Sarkozija koji očekuje reizbor 6. maja, a pismo pokazuje da njegiov stav deli i Nemačka, rekao je francuski izvor.

"Primena Šengena počela je 1995. godine. Sedamnaest godina to ne funkcioniše", ocenio je u martu predsednik Sarkozi.

U francusko-nemačkom pismu se navodi da je neophodno uvođenje mehanizma u slučaju da neka država-članica Šengena ne može da ispuni obaveze u zaštiti spoljne granice Evropske unije.

Dva ministra traže mogućnost da se, ukoliko nema drugog rešenja, na mesec dana ponovo uvede kontrola na granicama unutar Šengenskog prostora, i da to bude deo novog mehanizama u formi izmena i dopuna Šengenskog sporazuma.

"Pošto istekne 30 dana, na Evropskoj komisiji će biti da odluči da li će Evropskom savetu preporučiti da nastavi ili ukine kontrolu na unutrašnjim granicama", piše u pismu Kloda Geana i Hans-Petera Fridriha, ali se i naglašava da će odluka ipak pre svega zavisiti od Saveta.

Kako navodi agencija Frans pres, Pariz i Berlin osuđuju Evropsku komisiju jer je, prema njihovom mišljenju, sebi dala za pravo da odlučuje da li će bti privremene kontrole na granicama u slučaju ugrožavanja opšte bezbednosti.

"To pravo je izraz nacionalnog suvereniteta... i nešto o čemu se pregovorati ne može", navode dva ministra.

"Želeli smo Šengen da bi sve granice u Evropi bile zaštićene, a ne da bi one postale 'sito' ", rekao je nedavno predsednik Sarkozi.

Evropska komisija je nedavno podsetila da su Šengenski ugovor o slobodnoj zoni najpre potpisale vlade zemalja koje su o tome pegovarale, a 1997. godine je taj dogovor postao integralni deo ugovora Evropske unije.

To znači da bi promene koje se tiču Šengena zahtevale promenu ugovora o EU, o čemu bi morale da se slože sve države članice EU, navodi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: