"Francuzi dali zlato za Srebrenicu"

Haški optuženik Radovan Karadžić sugerisao je da je francuska obaveštajna služba dala zlato kako bi vojska bosanskih Srba streljala muslimane iz Srebrenice 1995

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 29.02.2012.

22:57

Default images

Karadžić je to sugrerisao tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog korpusa VRS Dražena Erdemovića.

Karadžićeva teza je, kako je objasnio, da je "zlato došlo iz inostranstva da se učine stvari koje su učinjene...likvidacije i egzekucije u julu 1995. godine".

"Zlato potiče od jedne tajne službe koja je imala veze sa vašom grupom", rekao je Karadžić Erdemoviću.

"Nikad čuo", odgovorio mu je svedok koji se sedmi put pojavio u Haškom tribunalu.

"A niste li čuli da je Deseti diverzantski odred imao veze sa francuskom obaveštajnom službom, čije je pripadnike posle rata u BiH vodio u Zair da ratuju?", kaže Karadžić.

"Čitao sam u novinama dok sam bio u pritvoru Haškog tribunala da je neke od mojih bivših saboraca odveo francuski pukovnik u Zair. Čuo sam i da je komandant Desetog diverzantskog odreda Milorad Pelemiš dobio kilograme zlata iz Srebrenice zato što nas je poslao da streljamo civile", odgovorio mu je Erdemović.

Erdemović je potvrdio da je 16. jula na farmi Branjevo sa još sedmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda streljao između 1.000 i 1.200 muslimanskih civila. Optuženi Karadžić je tvrdio da je to bilo nemoguće učiniti za tako kratko vreme, kao i da na tom prostoru nije moguće sahraniti toliki broj žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: