Zvaničnik EK: Nema viza za Srbiju

Srbiji ne preti nikakva "neposredna ili posebna opasnost" od ponovnog uvođenja viza za zemlje EU, izjavio agenciji Beta jedan zvaničnik Evropske komisije.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

14:02

Default images

Mikele Čerkone, predstavnik za štampu evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem, objasnio je da se instrument o mogućem vanrednom vraćanju viznog režima nekim zemljama, a koji se predviđa u slučaju naglog i velikog porasta broja ilegalnih boravaka, ne odnosi ni na jednu zemlju konkretno i da je potpuno neutralan.

Čerkone je ukazao na to da je ovakvo obrazloženje dala i sama komesarka Malmstrem na ministarskom zasedanju, naglasivši da je to "sada samo politički dogovor i još uvek nije formalan sporazum i mehanizam" u ravni Evropske unije.

Komentarišujći izjavu poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon medijima u Srbiji da "postoji opasnost da se za Zapadni Balkan ponovo uvedu vize zbog lažnih azilanata", Čerkone je rekao da je pomenuta odluka ministara EU o eventualnom uvođenju viza "potpuno neutralan instrument" koji će, kad ga prihvate i druge institucije EU, moći da se primenjuje u izuzetnim situacijama i prema zemlji za koju se bude procenilo da bitno narušava sporazum o ukidanju viza.

Viša analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer izjavila je da Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana ne preti ozbiljan rizik da im budu uvedene vize za putovanja u šengensku zonu.

Ona je objasnila da će, ako bude stupio na snagu, što bi najranije moglo da bude u junu iduće godine, mehanizam za uvođenje viza po pojednostavljenoj proceduri mogao da se aktivira samo ukoliko dođe do drastičnog povećanja broja azilanata iz neke zemlje, što sada nije slučaj sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Trenutno se dešava upravo suprotno", zaključila je Stiglmajerova.

Napominjući da ništa još nije odlučeno, Stiglmajerova, koja se u okviru analitičke grupe ESI posebno bavi odnosima Evropske unije i Zapadnog Balkana, objasnila je da su ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU pre dva dana samo usvojili mišljenje Evropske komisije o skraćenoj proceduri za hitno uvođenje viza zemljama iz kojih u velikom broju dolaze lažni azilanti.

Ona je napomenula da predstoji dug put dok to ne postane zvanična odluka.

"Trenutno se o ovome vodi rasprava u odborima EP, koji će o toj proceduri glasati tek u maju sledeće godine", rekla je Stiglmajerova.

"Ukoliko EP odluči da usvoji predlog u sadašnjem obliku, što nije ni najmanje izvesno, još mora da ga potvrdi Evropski savet, što se ne može desiti pre juna", rekla je ona.

Pa čak i u tom slučaju, smatra Stiglmajerova, malo je verovatno da bi Srbiji ponovo mogle biti uvedene vize, jer je broj zahteva za azil smanjen u odnosu na prošlu godinu.

"Prošle godine je 18 000 građana Srbije tražilo azil u zemljama EU, a do kraja ove godine taj broj neće dostići ni 10 000", rekla je ona i dodala da opada i broj azilanata iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: