Zid ćutanja na Simovićeve navode

Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal još se nisu oglasili o istrazi političke pozadine ubistva Zorana Đinđića i navodima Miloša Simovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

15:48

Default images

Za sada se ne zna ni da li je Specijalno tužilaštvo proveravalo navode ovog pripadnika zemunskog klana koje objavljuje beogradska štampa.

Takođe nije jasno šta se dešava sa istragom o političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića 12. marta 2003. jer ni tužilac Miljko Radisavljević ni ministarka pravde Snežana Malović nisu želeli da pričaju o ovoj temi.

Komentar i odgovor odbijaju i mnogi koje Simović, osuđen za učešće u ubistvu Đinđića, optužuje da su bili upoznati sa planovima za atentat.

Nudeći se specijalnom tužiocu za svedoka saradnika, pripadnik zemunskog kriminalnog klana Miloš Simović rekao je da je čovek iz vrha tadašnje vlasti, sa nadimkom Ćoki, od Milorada Ulemeka Legije naručio ubistvo Zorana Đinđića.

Miloš Simović naveo je i da su za pripremu atentata na premijera znali bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić, nekadašnji načelnik vojne kontraobaveštajne službe Aco Tomić i bivši direktor BIA Rade Bulatović, predsednik DSS-a Vojislav Koštunica i funkcioner te stranke Zoran Šami, kao i radikali Vojislav Šešelj i Dragan Todorović.

Sam Dragan Todorović navodi da ga niko iz Tužilaštva za organizovani kriminal nije zvao da razgovara sa njim o ovom slučaju. "Ja sam zvao Zagorku Dolovac, vezano za pljačku Novosti i ostalo, sretao tužioce, ali što se toga tiče, niko me nije zvao", kaže poslanik SRS.

Zoran Šami iz DSS ne želi ni da komentariše, kako kaže, priču osvedočenog kriminalca Miloša Simovića. Kako nam je rekao, niko iz tužilaštva za organizovani kriminal nije sa njim razgovarao u poslednjih godinu dana, tj. otkada je Simović tužilaštvu ispričao svoja saznanja. Ministarka Snežana Malović, koja pred poslanicima brani Predlog zakona o parničnom postupku, takođe nije želela da kaže ništa o toj temi, a odgovore nije bio raspoložen da da ni tužilac Miljko Radisavljević.

Nenad Milić, zamenik ministra unutrašnjih poslova u vreme policijske akcije "Sablja", kaže da mu priča o pominjanju određenih političara koji su znali o pripremama za ubistvo Đinđića izgleda realna, ali da je potrebno ispitati sve navode iz njegove priče.

"On je tamo izneo mnogo stvari koje su proverljive i na osnovu toga ćemo videti njegov kredibilitet kao svedoka, a ne lični, jer ga niko od njih nema. To se utvrdi upoređivanjem sa drugim izjavama, materijalnim dokazima. Moguće je da ima i stvari koje nisu izašle u javnost", kaže Milić.
Od 2004. godine emisija Insjader B92 se bavi političkom pozadinom ubistva premijera Srbije.

U 28 epizoda Insajdera o ovoj temi, više puta su objavljena imena svih koji se sada po medijima dovode u vezu sa organizacijom i političkom pozadinom ubistva Zorana Đinđića.

Prvi put, još 2005. godine, u intervjuu za Insajder, sva ova imena, izneo je bivši šef biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića, Vladimir Beba Popović.

Tužilaštvo je godinama ignorisalo objavljene informacije, a tek 2008. godine specijalni tužilac Miljko Radisavljević je za Insajder rekao da će se politička pozadina ispitati u novom postupku, koji će biti pokrenut, kada se pravosnažno okonča postupak za ubistvo premijera.

Presuda za ubistvo Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine postala je pravosnažna još 2009. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: