Čanak: "Puteve blokirao Dačić"

Nenad Čanak optužio ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da je "njegova policija" odgovorna za višednevnu blokadu vojvođanskih puteva.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.06.2011.

15:49

Default images

Lider LSV-a je naveo da Vojvodinu nisu blokirali paori i njihovi traktori, nego Dačićeva policija koja im ne dozvoljava da odu za Beograd.

"Oni bi tamo u Beogradu izrazili svoje opravdano nezadovoljstvo zbog smanjenja prava na subvencije", izjavio je Čanak.

Lider LSV se potom zapitao kako je moguće da MUP dozvoli paradu ponosa ili miting podrške Ratku Mladiću, a ne dozvoli miran protest seljaka u Beogradu.

"Posetio sam učesnike protesta i oni su mi rekli da samo traže da ih primi neko ko može da reši njihove probleme. Očigledno je da te probleme ne može da reši Vlada Vojvodine, nego Vlada Srbije. Tu nastaju gotovo nepremostive teškoće, jer je Srbija visoko centralizovana država", zaključio je Čanak.

"Potpuni kolaps agrarne politike"

Èedomir Jovanoviæ (Fonet, Arhiva)
Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je državna agrarna politika "doživela potpuni kolaps" i da je to postalo očigledno u situaciji "kada je cela Vojvodina stala, a vlada ne može da nađe izlaz".

Jovanović je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima rekao da se država za pet meseci zadužila za skoro 1,4 milijardu evra, a sa seljacima ne može da dogovori ni minimalno povećanje budžeta za subvencije, koji iznosi samo 80 miliona evra.

"To je sabotaža poljoprivrede kao grane koja ne proizvodi državi gubitke i ima solidan potencijal, dok se dvostruko ili trostruko veći iznosi bacaju na subvencije ili garancije za kredite dežurnim državnim gubitašima - Srbijagasu, Železnicama, JAT", istakao je Jovanović.

Lider LDP je ocenio da Srbija nije blokirana zbog "onoga što vlada pokušava da predstavi kao hir ratara", već zato što je nefunkcionalna zemlja, u kojoj sve, pa i politika subvencija, "počiva na principu privremenosti i izigravanja dogovora i zakonskih obaveza".

"Svi znaju da sami seljaci, oni koji neposredno obrađuju zemlju, nisu ostvarili nikakav poseban profit od rasta cena ratarskih kultura prošle jeseni. Seljaci su svoje prinose prodavali mnogo pre toga, u trenutku kada je cena jedva pokrivala troškove proizvodnje", rekao je lider LDP zaključivši da su na razlici u ceni zaradili drugi učesnici u lancu.

SPO: Seljaci da razluče za koga protestuju

Beta
Predsednik SPO Vuk Drašković smatra da bi svi oni koji ovih dana protestuju zbog najavljene uredbe o subvencijama trebalo da razluče da li to rade za sebe ili za tajkune.

"Vojvođanski paori moraju da vide ko to među njima demonstrira radi sebe, a ko možda štiti interese tajkuna, koji ni ne znaju kako se ore njiva, a proteklih godina su kupili hiljade hektara za bagatelu", izjavio je Vuk Drašković.

Prema njegovim rečima, proteste proizvođača hrane u Vojvodini bi, da je Srbija decentralizovana država, sada rešavala pokrajinska vlada.

"Da je Srbija decentralizovana, kao što nije, onda bi problem smanjenja subvencija seljacima rešila svojim merama Vlada Vojvodine. Tim pre jer je, kako statistike kažu, subvencijama za posede do 30 hektara obuhvaćeno 80 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a najviše ih je upravo u Vojvodini", zaključio je lider SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: