Obama počeo turneju u Irskoj

Američki predsednik Barak Obama počeo je šestodnevnu evropsku turneju posetom Irskoj, gde je razgovarao sa najvišim zvaničnicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

23:54

Default images

Obama je pored zvaničnih poseta, posetio i malo mesto Manigal, gde je nekada živeo njegov predak sa majčine strane.

Stanovnici seoceta Manigal u centralnoj Irskoj, do skoro nisu ni sanjali da će jednog dana ulicama njihovog mesta mogao prošetati jedan američki predsednik.

Kada je tokom Obamine predsedničke kampanje otkriveno da je u tom malom mestu živeo njegov predak sa majčine strane, bilo je jasno da će Manigal postati nezaobilazna stanice tokom njegovog boravka u Irskoj.

Američkog predsednika dočekao je veliki broj ljudi, koji se okupio duž glavne ulice u ovom mestu, mašući američkim i irskim zastavama. Druženje sa lokalnim stanovništvom nije prošlo bez odlaska u pab.

"Veoma sam vam zahvalan svima i znam da ste uložili mnogo truda za ovaj izuzetan dan i zaista cenim to što ste uradili. I u to ime uzeću kriglu piva", rekao je Obama.

Kao pravi džentlmen, Obama je uputio komplimente supruzi vlasnika paba

"Drago mi je da sam vas upoznao. Izgledate divno. Siguran sam da se ne oblačite tako svakog dana. Izgledate kao da ste pošli na bal", rekao je Obama.

Među okupljenima je bio je i 26-godišnji Henri Hili, predsednikov dalji rođak, koji se danas sreo sa Obamom prvi put, iako je bio pozvan na njegovu inauguraciju 2009. godine. Inače U Manigalu je nekada živeo i radio pradeda Obaminog pradede, Falmut Kirni, koji je u Sjedinjene Američke Države otišao 1850. godine.

Obama se sastao sa irskom predsednicom

Barak Obama
Američki predsednik prethodo se u Dablinu sastao sa irskom predsednicom Meri Mekalis i premijerom Endom Kenijem a posetio je i američku ambasadu.

Iako se prevozio u svom čuvenom kadilaku, dogodio mu se manji incident kada se automobil, koji je zbog otpornosti na svaku vrstu napada prozvan "Zver", zaglavio na izlaznoj rampi ambasade gde se njegov donji deo zakačio za komad metala.

Nakon nekoliko minuta, Obama i njegova supruga Mišel prešli su u drugi automobil da bi se prevezli do vojnog helikoptera koji ih je prevezao do Manigala.

Obama je u Irskoj započeo šestodnevnu turneju po Evropi. U utorak odlazi u dvodnevnu posetu Londonu, zatim će učestvovati na dvodnevnom samitu G8 u Dovilu u Francuskoj, a nakon toga će posetiti Poljsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: