Priznanje u slučaju o citostaticima

Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

13:59

Default images

Taj sporazum je postao sastavni deo optužnice protiv grupe bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića, rekao je sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić.

Jasmina Gutović je priznala da je davala mito, a sudija Vučinić pre početka suđenja grupi optuženoj za zloupotrebe u nabavci citostatika nije naveo detalje sporazuma.

Početak suđenja Borojevićevoj grupi odložen je za sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće zamenice tužioca za organizovani kriminal Mirjane Ilić, o kojem bi trebalo da se izjasni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Advokat Strahinja Kastratović, branilac prvooptuženog Borojevića, zatražio je izuzeće Mirjane Ilić jer namerno nije optužila i službenika farmaceutske kompanije Gorana Orlića, koji je u istrazi priznao da je davao mito, i onda je, prema rečima advokata, veliki deo optužnice zasnovan na njegovom priznanju.

Borojević i još sedam okrivljenih lekara i službenika farmaceutskih kompanija terete se za primanje i davanje mita u vezi sa nabavkom citostatika za Institut za onkologiju.

Borojević, Tomašević, Bekić i Popović su u pritvoru koji im je određen posle hapšenja.

U optužnici se navodi da su se lekari Instituta za onkologiju od marta 2007. godine do kraja 2009. godine dogovarali sa predstavnicima farmaceutskih kompanija da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika i o planiranim javnim nabavkama.

Dodaje se i da su lekari uticali na povećanu potrošnju citostatika nekih farmaceutskih kuća, kojima su dostavljali informacije na osnovu kojih su dostavljale najpovoljnije ponude, a onda sa njima zaključivali ugovore o kupovini citostatika.

Lekari su, prema optužnici, dobijali novac od farmaceutskih kuća i na njihove račune uplaćivan je novac za navodne autorske honorare.

Sumnja se da su uzimali pet odsto od celokupnog ostvarenog prometa citostatika.

Krivična prijava protiv 6 farmaceutskih kuća

Farmaceutska kuća "Aktavis" saopštila je da nije upoznata sa sadržajem krivične prijave Službe za borbu protiv organizovanog kriminala protiv šest farmaceutskih kuća zbog davanja mita pri isporuci citostatika Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pripadnici SBPOK su pre nekoliko dana podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv farmaceutskih kompanija "Roš", "Farmasvis", "Astra Zeneka", "Merk", "Aktavis" i "Sanofi Aventis" zbog sumnje da su davale mito službenim licima na IORS-u.

U saopštenju MUP-a od 20. maja je navedeno da su u periodu od 2008. do 2009. godine, odgovorna lica tih farmaceutskih kuća u svojstvu pravnih lica, a u okviru svojih ovlašćenja zaključivala fiktivne ugovore o autorskim delima sa službenim licima IORS na osnovu kojih im je izvršena isplata.

U postupcima javnih nabavki, službena lica IORS favorizovala su prijavljena pravna lica i isporuku njihovih citostatika ovom Institutu, pa su prijavljene proizvođačke farmaceutske kompanije pribavile imovinsku korist po osnovu povećanog prometa u 2008. i 2009. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: