Poslanicu neće zameniti poslanica

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe usvojio je tri amandmana na izmene Zakona o narodnim poslanicima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.05.2011.

13:53

Default images

Između ostalog onaj da će u slučaju prestanka mandata ženi, nju u parlamentu zameniti prvi sledeći kandidat na izbornoj listi, a ne žena.

Predsednik Zakonodavnog odbora i poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković, koji je podneo taj amandman, rekao je novinarima da je to rešenje u skladu sa dogovorom sa Venecijanskom komisijom.

Sličan amandman podneo je i šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić.

Zamenica šefa poslaničke grupe Napred Srbijo Jorgovanka Tabaković rekla je novinarima da bi u slučaju da ženi poslaniku prestane mandat nju trebalo da zameni žena jer, navela je, nije dovoljno da samo broj žena na listi bude 30 odsto nego je neophodno da one budu i izabrane u parlament.

"Generalno, zakon jeste uvažio neophodne zahteve ovog trenutka. To je ne samo veća zastupljenost žena, nego i postavka da morate poštovati čoveka koji je predstavnik narodne volje", kazala je Tabakovićeva, koja se pobunila zbog priče o poslanicima koji će biti predmet kupovine i prodaje.

Poslanica Liberalnodemokratske partije Judita Popović smatra da nije dobar amandman po kojem ženu u parlamentu neće zameniti žena nego sledeći kandidat na izbornoj listi.

"Ovaj amandman je bio potpuno suvišan ako želimo da poštujemo određeni procenat žena ne samo na listi koju predlažu određene političke stranke nego upravo i u parlamentu", kazala je Popovićeva i dodala da je rešenje loše za proklamovano pravo na zastupljenost manje zastupljenog pola u parlamentu.

Prema njenim rečima, može se desiti da žena unapred odustane od mandata kako bi je zamenio muškarac, odnosno može se predvideti i neka mogućnost dogovora - pre nego što žena uopšte uđe u parlament ona odustane od mandata ukoliko zatreba da neki konkretan kandidat za poslanika bude u parlamentu. Odbor za pravosuđe i upravu prihvatio je još jedan amandman Vlatka Ratkovića koji precizira da poslanik ostavku podnosi lično predsedniku parlamenta u roku od tri dana od dana overe ostavke kod nadležnog organa.

Izmenama zakona predloženo je da poslanik podnosi ostavku Skupštini, overenu u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa, lično, preko punomoćnika ili poštom preporučeno, u roku od tri dana od dana overe.

Odbor je prihvatio i amandman šefa poslaničke grupe SPS-JS Branka Ružića koji predviđa da član Vlade kome je prestala funkcija ima prioritet da, pod određenim uslovima, dobije poslanički mandat ako je već imao poslanički mandat u istom sazivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: