Godišnjica proboja Sremskog fronta

Godišnjica proboja Sremskog fronta, koji je probijen 12. aprila 1945. godine, obeležena je u Adaševcima kod Šida uz državne i vojne počasti.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

19:57

Default images

Vence na spomen kompleks "Sremski front" položili su zamenik premijera Ivica Dačić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić.

Pored njih, vence su položili i predstavnici pokrajinske vlasti Vojvodine, SUBNOR-a i ambasada zemalja saveznica u Drugom svetskom ratu.

Sremski front, čiji je proboj označio kraj ratnih dejstava na teritoriji Srbije u Drugom svetskom ratu, bila je jedna od najtežih i najkrvavijih bitaka na teritoriji Jugoslavije u kojoj je učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

Iako nije precizno utvrđeno, procenjuje se da je tokom rovovskih borbi poginulo oko 13.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Nakon proboja fronta, jugoslovenske i savezničke snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: