Minsk traga za napadačima iz metroa

Policija sačinila dva foto-robota mogućih izvršilaca terorističkog napada koji se dogodio u ponedeljak na stanici metroa u Minsku. Broj žrtava se povećao na 12.

Izvor: Beta

Utorak, 12.04.2011.

07:38

Default images

Beloruska policija sačinila je foto-robot dvojice osumnjičenih za izazivanje eksplozije na stanici metroa Oktobarska u glavnom gradu Belorusije.

Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Belorusije Anatolij Kulješov, u pitanju su dvojica muškaraca, a policija pregleda sve video-snimke sa mesta eksplozije i okolnih lokacija.

Predsednik Komiteta državne bezbednosti (KGB) Belorusije Vadim Zajcev precizirao je da je za aktiviranje eksploziva osumnjičen mlađi muškarac ''neslovenskog'' izgleda. Zajcev je, kako prenosi beloruska agencija Belta, rekao da KGB razmatra tri moguća motiva za teroristički napad - destabilizacija situacije, osveta ekstremističkih organizacija ili da se radi o postupanju bolesne osobe.

MUP Belorusije je, takođe, saopštio da je eksplozivna naprava kućne izrade bila ispunjena sitnim delovima metala, ekserima i metalnim kuglicama i da je, po svemu sudeći, bila daljinski aktivirana.

Glavno tužilaštvo Belorusije okvalifikovalo je eksploziju kao teroristički akt, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je na vanrednoj sednici zahtevao od nadležnih bezbednosnih organa da "prevrnu čitavu zemlju i nađu te nakaze".

Lukašenko je poručio policiji i da proveri "crne kopače" - kako se nazivaju oni koji traže i pronalaze predmete iz Drugog svetskog rata i prodaju nelegalno pronađenu municiju i vatreno oružje.

U Belorusiju su danas doputovala dvojica stručnjaka kriminologa iz Federalne službe bezbednosti Rusije da bi pomogli u istrazi terorističkog akta, a u Minsk će, kako izveštava Interfaks, otputovati i tim ruskih lekara radi pružanja pomoći stradalima.

"Opozicija ne koristi radikalne metode"

Ruska agencija Itar-tas prenela je izjavu lidera beloruskog opozicionog Pokreta za slobodu Aleksandra Milinkeviča koji je isključio umešanost beloruske opozicije u eksploziju.

"Nije to tradicija u Belorusiji. Opozicija ne upotrebljava radikalne metode", rekao je on za radio Eho Moskve. Milinkevič je, potom, upozorio da ''treniranje strogoće'' ne bi vodilo nikuda.

Agencija Itar-tas je prenela, pozivajući se na belorusko ministarstvo zdravlja, da je od 204 povređene osobe, 151 smeštena u bolnice, a među njima je 40 teško povređenih.

Podsetimo, snažna eksplozija dogodila se na stanici metroa Oktobarska u samom centru Minska, samo sto metara od rezidencije predsednika Lukašenka.

Beloruske vlasti su zbog tog napada, za koji se pretpostavlja da je teroristički, odlučile da u sredu bude dan žalosti.

Privođenja zbog lažnih vesti o napadima

U Minsku su danas privedene tri osobe zbog širenja lažnih vesti o navodnim novim eksplozijama.

Kako je javila agencija Belta, privedeni su svesno širili glasine i smešteni su u istražni zatvor.

Prethodno je načelnik pres službe policije Minska Aleksandar Lastovski rekao da je za svesno širenje lažnih vesti o opasnosti predviđeno kažnjavanje do pet godina lišavanja slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: