Seme lucerke izvoze u Nemačku

Institut za krmno bilje iz Kruševca najveći deo proizvedenog semena lucerke izvozi u Nemačku.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

19:57

Default images

Srpske poljoprivredno-naučne institucije se, zahvaljujući znanju domaćih stručnjaka, sve češće spominju kao značajni izvoznici u zemlje okruženja, ali i u Evropsku uniju.

Najveći deo semena lucerke koje je proizvedeno na Institutu za krmno bilje u Kruševcu ove i prošle godine je završio u Nemačkoj. Od celokupne proizvodnje, 80 tona je izvezeno, a svega 20 tona je ostalo za domaće tržište.

Najveći izvoznici semena lucerke u Evropu su severnoafričke zemlje, u kojima je klima povoljna za semensku proizvodnju, međutim, po testovima u Nemačkoj, naša klima je čak i povoljnija, a sorte bolje.

No, ova dobra vest za srpsku ekonomiju ne mora da obraduje i poljoprivrednike. Pošto je domaćeg semena ostalo malo, svega 20 tona, najverovatnije je da će trgovačke kuće uvoziti ono iz Evrope koje tamo nije prošlo standarde.

I pored odličnih rezultata u selekciji, srpski semenari strahuju za budućnost svog posla u Srbiji. Centar za krompir u Guči i Centar u Zaječaru koji se jedini bavio selekcijom i proizvodnjom semena lana, su već otišli pod led, a Centar za strna žita u Kragujevcu je na rubu opstanka.

Glavni razlozi propadanja naše poljoprivredne nauke su, kako misle stručnjaci, više političke nego ekonomske prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: