Stanovi na zemljištu šećerane

Fabrika šećera u Ćupriji raspolaže sa preko 50 hektara zemljišta na kome se nalazi devet stambenih zgrada s preko sto stanova, koje vlasnici ne mogu da uknjiže.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

14:51

Default images

U tih 50 hektara, koji su zvanično uknjiženi na šećeranu u stečaju, nalaze se i gradske ulice .

Šećeranu u Ćupriji, osnovanu pre tačno sto godina, 2008. kupilo je preduzeće „Uniprom“ iz Nikšića za 270 miliona dinara.

Vukosava Jovanović iz Ćuprije 32 godine živi u stanu koji je dobila od fonda solidarnosti.

Devedesetih godina otkupila je stan, ali da ne može da ga uknjiži na svoje ime saznala je tek nedavno, podstaknuta razgovorom koji je vodila u maju prošle godine sa, kako pretpostavlja, novim vlasnikom fabrike šećera.

„On će da ide od stana do stana i da kaže da se stanovi isplate kako on odredi cenu, a ako nećemo, onda će on da da onoliko koliko smo mi isplatili stanove i možemo da napustimo zgradu“, rekla je ona za B92.

Predsednik opštine Ćuprija Borivoje Kalaba potvrdio je za B92 da su vlasnici stanova u Ulici Blagoja Parovića praktično samo njihovi korisnici, te da ih, dok se ne reše imovinski odnosi, ne mogu uknjižiti, pa samim tim ni prodati niti preneti na naslednike.

Opština Ćuprija je preko suda, tvrdi Kalaba, pokušala da iz imovine koja je prodata nikšićkom preduzeću „Uniprom“ izuzme deo gradskih ulica, ali je pravda bila na strani novog vlasnika Veselina Pejovića, čija je saglasnost potrebna i u slučaju sprornih stanova.

„Mislim da će on ipak prihvatiti da opštini vrati ulicu, a opština će morati da za svaki od tih stambenih objekata pojedinačno uradi urbanistički projekat kojim će se tačno definisati koliko kom stanu pripada građevinskog zemljišta koje se nalazi ispod zgrada“, rekao je Kalaba.

I dok predsednik opštine Ćuprija tvrdi da je o ovom problemu razgovarao sa vlasnikom šećerane, vlasnik negira da ga je iko iz opštine zvao tim povodom.

Iako nije želeo da da zvaničnu izjavu, on je u telefonskom razgovoru rekao da vlasnici stanova treba da se obrate Agenciji za privatizaciju koja je prodala imovinu šećerane, ali i da će im saglasnost za uknjižbu dati tek kada mu neko plati sporno zemljište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: