Optužnica za zločine u Šibeniku

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika hrvatske vojne policije zbog ratnog zločina u Šibeniku 1992.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

13:04

Default images

Oni se terete za ratni zločin protiv 21 ratnog zarobljenika u vojnom zatvoru "Kuline", u Šibeniku.

Osim za teška fizička i psihička mučenja zatvorenika, oni se terete i da su dvojicu zatvorenika prisiljavali na međusobni seksualni odnos.

Optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Splitu, a svi osumnjičeni su državljani Hrvatske, navelo je tužilaštvo na svojim internet stranicama, navodeći samo njihove inicijale i godine rođenja.

Hrvatski mediji navode da je reč o bivšem komandantu 72. bojne vojne policije Tvrtku Pašaliću (55), pomoćnicima komandanta te jedinice Željku Maglovu (51) i Miloradu Paiću (51), kao i bivšem komandantu vojnog zatvora Damiru Boršiću (55).

Na teret im se stavlja da su od 2. marta do 23. aprila 1992. u Šibeniku, tokom oružanih sukoba s JNA, paravojnim snagama iz SR Jugoslavije i srpskih paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine, kao pripadnici Vojne policije koja je bila odgovorna za vojni zatvor "Kuline", postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Sva četvorica se terete da su nakon što su 2. marta 1992. u akciji Hrvatske vojske oslobađanja sela Nos Kaliku u zatvoru "Kuline" 21 ratnog zarobljenika fizički i psihički mučili i zlostavljali.

Okrivljeni Pašalić i Boršić terete se da su znali za postupanja njihovih podređenih, ali da nisu ništa preduzeli da to spreče i kazne.

Četvoricu optuženih, ali i druge nepoznate zatvorske čuvare, tužilaštvo tereti da su tukli ratne zarobljenike nogama, rukama, gumenim palicama, kundacima pušaka, električnim kablovima i svim drugim prikladnim predmetima do kojih bi došli.

Tužilaštvo takođe navodi da su zarobljenike mučili električnom strujom, odnosno ručnim elektrošokerom pod naponom, kao i ogoljenim žicama pod naponom, ali i da su ih tukli i nakon što bi ratni zarobljenici od iznemoglosti pali na pod nakon trčanja s vrećama peska od oko 50 kilograma.

Tužilaštvo Maglova i Paića tereti i da su dvojicu zarobljenika prisiljavali na međusobni seksualni odnos.

Protiv Milorada Paića vodiće se razdvojeni postupak zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civila, pa će istraga u tom delu biti dopunjena.

Državno tužilaštvo u Splitu predložilo je produženje pritvora zbog postojanja posebno teških okolnosti krivičnog dela.

Četvorica optuženih uhapšeni su 8. septembra prošle godine na osnovu zahteva državnog tužilaštva u Splitu.

Inače, o saznanjima o zločinu u "Kulinama" bio je ispitan i košarkaški trener Neven Spahija, koji je bio pripadnik 72. bojne Vojne policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: