"Tela doneta pre eksplozije"

Eksplozije na pijaci Markale u kojima su 1994-95. poginule i ranjene stotine građana, "nameštene" su podmetanjem "starih leševa", rekao je Radovan Karadžić.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

17:44

Default images

Razlog za to je, po Karadžićevim rečima, "uvlačenje NATO u rat" u BiH.

Svedok optužbe Emir Turkušić je tu tvrdnju nazvao "monstruoznijom od samih scena" stradanja na Markalama, koje su prikazane u sudnici.

Turkušić, koji je učestvovao u istrazi, ostao je pri iskazu da je utvrđeno da je minobacačka granata u avgustu 1995. na Markale doletela iz pravca na kojem su bili položaji Vojske Republike Srpske.

"Cela priča s Markalama jedan i dva je podmetnuta i nameštena da bi se dobila NAT0 intervencija, koja je i dobijena. Ovi leševi su stari i doneti s fronta, a stanovništvo se zato prema njima ponašalo bez poštovanja, trpajući ih u kamione i automobile, što nije u skladu s našom kulturom", tvrdio je Karadžić.

Svedok je odgovorio da je "ta teza identična tezi da su Englezi u Drugom svetskom ratu gađali London raketama V-1 da bi imali slavniju istoriju".

Prikazujući detalje sa snimaka i fotografija žrtava druge eksplozije na Markalama, Karadžić je, između ostalog, tvrdio da položaj rupa od gelera na telima pokazuje da su ona "ležala u trenutku eksplozije".

Turkušić je, nasuprot tome, protumačio da rupe od gelera logično proizlaze iz uspravnog položaja žrtava.

"Svi slučajevi masovnih stradanja, u kojima nisu mogli da nakupe više od 100 leševa, bili su proizvedeni od Armije BiH s ciljem uvlačenja Zapada u rat. Neka eksplozija se desila na Markalama, ali je većina leševa doneta s drugih ratišta", ponovio je Karadžić.

Negirajući tu tvrdnju, Turkušić je podsetio da su se posle eksplozije brojni istražitelji Unprofora sjatili u bolnicu Koševo, gde su bili preneti poginuli i ranjeni, koji su mogli odrediti vreme kada je smrt nastupila.

"Ono što sam ja ovde posvedočio apsolutno demantuje takvu spekulaciju koja je jedina monstruoznija od scena koje smo videli", naglasio je svedok. Unakrsno ispitivanje Turkušića, Karadžić će okončati sutra.

Bivši predsednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima; genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; etničko čišćenje nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: