“Pripadnici VS u Libanu i na Kipru“

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je za ovu godinu planirano učešće pripadnika Vojske Srbije u dve nove misije – u Libanu i na Kipru.

Izvor: Beta

Utorak, 15.06.2010.

18:02

Default images

On ocenjuje da je učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN važno jer Srbiju vraća među zemlje koje imaju veliki međunarodni uticaj.

Obrazlažući u parlamentu predloge odluka o godišnjem planu upotrebe i učešća pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, Šutanovac je rekao da su za planirane nove misije u Libanu i na Kipru.

Prema njegovim rečima, pripadnici Vojske Srbije u misiji u Libanu učestvovaće u sklopu španskog kontingenta, a na Kipru u sklopu slovačko-mađarskog.

"Smatramo da je to veoma važno, to su istaknute zemlje EU i veoma veliki podržavaoci politike koju sprovodi Srbija, a posebno Španija i Slovačka", rekao je Šutanovac.

Do sada je Ministarstvo odbrane, kako je rekao Šutanovac, angažovalo 181 pripadnika u mirovnim misijama od kojih su 23 žene.

Pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani u šest mirovnih misija - Istočnom Timoru, Liberiji, Obali slonovače, Burundiju, Kongu i od prošle godine u Čadu.

"Tokom ovih angažovanja, iako se radi o veoma teškim mirovnim misijama, nismo imali žrtava, niti je bilo ko bio povređen ili ranjavan i to želimo da održimo kao trend i u budućnosti", rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, prirode tih mirovnih operacija su pre svega humanitarnog karaktera, a sve mirovne misije u kojima se pojavljuju pripadnici Vojske Srbije su mirovne misije UN.

Ministar je naveo da Srbija ima veoma dugu tradiciju učešća u multinacionanim mirovnim misijama i podsetio da je 2002. godine tadašnja SRJ donela odluku o učešću u mirovnoj misiji u Istočnom Timoru čime je, kako je rekao, praktično započeta nova era odnosa Srbije u okviru UN.

Podršku predloženim odlukama koje se odnose na učešće pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u mirovnim misijama u 2010. godini, danas su u parlamentu najavile stranke vladajuće većine, opoziciona LDP i samostalni poslanik Dragan Šormaz, dok su radikali naveli da je besmisleno o tome razgovarati jer srpski vojnici nisu prisutni na kompletnoj teritoriji države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: