Jandroković o odnosima sa Albanijom

Ministri inostranih poslova Hrvatske i Albanije Gordan Jandroković i Iljir Meta ocenjuju da su odnosi dve države odlični i da treba pojačati privrednu saradnju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

16:59

Default images

"Konstatovali smo da su odnosi Hrvatske i Albanije prijateljski, nazvali smo ih odličnim", rekao je šef hrvatske diplomatije posle razgovora s Metom koji je u zvaničnoj poseti Zagrebu. Ukazao je da bi trebalo "učiniti dodatni napor u privrednoj saradnji", posebno u izgradnji infrastrukture i energetike.

Jandroković je naglasio da Hrvatska podržava put Albanije prema Evropskoj uniji, ističući da je Hrvatska pri kraju tog puta.

"Pružamo punu podršku Albaniji da isto tako, po zadovoljavanju svih potrebnih kriterijuma, ubrza taj proces i da što je skorije moguće postane punopravna članica EU", izjavio je Jandroković, naglasivši da je evropska perspektiva najbolja garancija mira i prosperiteta jugoistočne Evrope.

Šef albanske diplomatije Ilir Meta je rekao da treba otkloniti teškoće koje stoje na putu pune privredne saradnje Albanije i Hrvatske.

Meta je ocenio da je članstvo obe države u NATO "rezultat odlične saradnje dve države".

Tokom razgovora Mete i predsednika Hrvatskog sabora Luke Bebića istaknuta je veoma dobra hrvatsko-albanska parlamentarna saradnja, posebno u procesu evropskih integracija, saopštio je Sabor.

Meta je zahvalio Hrvatskoj za prenošenje iskustva iz pretpristupnog procesa, ocenivši to dragocenim.

Sagovornici su takođe istakli neophodnost jačanja privredne saradnje koja zaostaje za političkim odnosima.

U saopštenju Sabora se ističe da je Meta izrazio uverenje da bi unapređenju te saradnje pomoglo ukidanje hrvatskih viza za državljane Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: