Istraga protiv Berluskonija

Protiv italijanskog premijera Silvija Berluskonija pokrenuta je istraga zbog optužbi da je vršio pritisak kako bi zaustavio emitovanje jedne politicke emisije.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

17:36

Default images

Istragu je pokrenulo tužilaštvo iz Tranija, sa juga Italije, a osim Berluskonija, osumnjičeni su visoki zvaničnik službe za zaštitu u oblasti informisanja (Agcom) Đankarlo Inočenci i odgovorni direktor informativnog programa državne televizije Rai Uno Augusto Mincolini.

Tužioci iz Tranija, sa juga Italije, došli su, u okviru jedne istrage o korupciji i zloupotrebi kreditnih kartica, do podataka o telefonskim razgovorima između Berluskonija, Inočencija i Mincolinija.

Berluskoni je osumnjičen da je vršio pritisak na dvojicu zvaničnika kako bi zaustavio emitovanje emisije Ano Zero, koju vodi novinar Mikele Santoro, oštri protivnik politike italijanskog premijera.

Kako prenose italijanski mediji, Berluskoni se tereti za proneveru i pretnje političkim, administrativnim ili sudskim organima.

Italijanski premijer danas je u izjavi za radio GR1 branio svoje pravo na privatnost, a njegov advokat oštro je negirao optužbe tužilaštva, ocenivši da se napad na Berluskonija "slučajno poklapa" sa regionalnim izborima koji u toj zemlji treba da se održe krajem marta.

Berluskoni je izjavio da je žrtva napada levice i dela sudstva koji žele da utiču na birače pred regionalne izbore, a zatim je pozvao pristalice da se u velikom broju odazovu protestu čiji će cilj biti "odbrana privatnosti", a koji će njegova stranka organizovati u subotu u Rimu.

Opozicija je oštro odbacila te napade. "Tužilaštvo se bavi Berluskonijem samo zbog njegovih ingerencija i zloupotrebe moći", rekao je bivši tužilac i predsednik opozicione stranke Italija vrednosti Antonio di Pjetro.

On je osudio "mafijaško ponašanje" italijanskog premijera i optužio ministra pravde Anđelina Alfana da "preti sudijama koje pokušavaju da obavljaju svoj posao i kleveće ih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: