Premijer veruje u dogovor sa MMF-om

Premijer Mirko Cvetković očekuje da će biti postignut dogovor sa MMF-om i poručuje da neće biti povećavanja PDV-a.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

11:30

Default images

Osim u oceni da je najgore prošlo i da se krizi nazire kraj, Vlada Srbije ovoga puta jedinstvena je i po pitanju procene uspeha pregovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Premijer Srbije Mirko Cvetković veruje da će razgovor sa predstavnicima MMF-a, koji u Beograd stižu 20. oktobra, biti uspešan.

Na okruglom stolu Ekonomist grupe, Cvetković je rekao da se na osnovu izveštaja o budžetskim prihodima, koje svakog jutra dobija, može zaključiti da je Srbija na kraju krize i mogu se evidentirati prvi znaci oporavka.

“Veći deo ove godine, naročito u prvoj polovini, bio sam tužan kada sam dobijao te izveštaje, ali je osmeh na lice počeo da mi se vraća u drugoj polovini godine, naročito u toku ovog meseca kada prilivi u kontinuitetu, već nekoliko dana, premašuju prilive u istom periodu prošle godine”, naveo je on.

Do dolaska misije MMF-a ostalo je samo još nekoliko dana. Predstavnici Vlade su optimisti, a kažu da su njene mere dale čak bolje efekte od onih koje je predvideo MMF.

Premijer kaže će se na pregovaračkom stolu razgovarati o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru.

"MMF je upoznat sa strategijom Vlade Srbije da se budžetski deficit smanji smanjenjem rashoda", kazao je on i dodao da je deo toga podizanje efikasnosti javnog sektora.

Cvetković je rekao i da je MMF Vladi Srbije dostavio elemente za izradu zakona o fiskalnoj odgovornosti. Premijer nije izneo detalje, ali je naveo da će se razgovarati o tim elementima.

"Predlog zakona je deo paketa po kojem se ne predviđa povećanje PDV-a", izjavio je Cvetković.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će maksimalni deficit iznositi tri odsto bruto domaćeg proizvoda. On je objasnio da je to pre svega zbog rasta poljoprivredne proizvodnje i njenog učešća u BDP.

Premijer objašnjava da je to pre svega zbog rasta poljoprivredne proizvodnje i njenog učešća u društvenom proizvodu. Cvetković naglašava da je posle obima javne potrošnje, najveći problem - njena struktura.

Nešto jasniji u pogledu povećanja poreza bio je potpredsednik vlade Mlađan Dinkić. Kako je objasnio, ako Srbija želi da stvori dobar poslovni ambijent, neki potezi jednostavno nisu dozvoljeni. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Kako kaže ministarka finansija Diana Dragutinović, porezi se neće menjati, ali, kako sada stvari stoje, zamrznute ostaju i plate i penzije i u sledećoj godini.

“Postoje najbolji mogući potezi i oni koji su najmanje štetni, mi ćemo početi od onih koji su najmanje štetni, a to su uštede u javnoj potrošnji. Postoji mnogo toga što se može uraditi na prihodnoj strani, a da to nije povećanje poreza”, smatra ministarka.

Samo na osnovu planiranih ušteda otpuštanjem i zamrzavanjem plata i penzija država će uštedeti 60 milijadi dinara. Ministri Vlade Srbije veruju da će to biti dobra polazna osnova za pregovore sa MMF-om i plan da se 2010. godina završi sa budžetskim deficitom od četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: