Zakon o zaštiti konkurencije

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti konkurencije, kojim se uređuje konkurencija na tržištu Srbije, radi ekonomskog napretka i koristi potrošača.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

17:09

Default images

Za zakon, koji utvrđuje i osnivanje, položaj, organizaciju i ovlašćenja Komisije za zaštitu konkurencije, glasala su 124 poslanika vladajuće koalicije od ukupno 128 prisutnih.

Zakonom o zaštiti konkurencije utvrđeno je da se povredom konkurencije smatraju akti ili radnje učesnika na tržištu koje za cilj ili posledicu imaju ili mogu da imaju značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

Zakonom je zabranjena zloupotreba dominantnog položaja na tržištu. Dominatan položaj imaju oni čiji je tržišni udeo na relevantnom tržištu 40 odsto ili više.

Zakonom je utvrđeno da je Komisija samostalna i nezavisna organizacija koja vrši javna ovlašćenja u skladu sa zakonom i koja može zbog povređivanja prava na konkurenciju da pokrene postupak.

Komisija pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti, kada na osnovu dostavljenih inicijativa, informacija i drugih raspoloživih podataka, osnovano pretpostavi postojanje povrede konkurencije.

Komisija za svoj rad odgovara Skupštini Srbije, kojoj podnosi godišnji izveštaj o radu do kraja februara tekuće godine, za prethodnu godinu.

Komisija je pored ostalog nadležna da rešava pitanja o pravima i obavezama učesnika na tržištu, određuje upravne mere, učestvuje u izradi propisa koji se donose u oblasti zaštite konkurencije, predlaže Vladi donošenje propisa za sprovođenje zakona, kao i da prati i analizira uslove konkurencije na pojedinačnim tržištima i u pojedinačnim sektorima.

Organi Komisije su Savet Komisije i predsednik Komisije.

Savet čine predsednik Komisije i četiri člana.

Zakonom je utvrđeno da se predsednik Komisije i članovi Saveta biraju od uglednih stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije, sa najmanje deset godina relevantnog radnog iskustva, koji su ostvarili značajne i priznate radove ili praksu u relevantnoj oblasti, naročito u oblasti zaštite konkurencije i koji uživaju ugled objektivne i nepristrasne ličnosti.

Predsednika Komisije i članove Saveta bira i razrešava Skupština Srbije na predlog nadležnog odbora za poslove trgovine.

Predsednik Komisije i članovi Saveta se biraju na mandat od pet godina, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Predsednik Komisije i članovi Saveta, u toku trajanja mandata u Komisiji, ne mogu da obavljaju drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, odnosno ne mogu da se bave bilo kojim javnim ili privatnim poslom uz naknadu, uključujući pružanje konsultantskih usluga i saveta.

Kartica u sali, a poslanik nije

Tokom glasanja u Skupštini Srbije danas je određena kraća pauza nakon što je šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović izvukao evidencionu karticu poslanika koji nije bio u tom trenutku u sali.

Todorović je izvukao karticu Jovana Damjanovića, bivšeg poslanika SRS-a koji je sada samostalni poslanik i predao ju je skupštinskoj službenici.

Todorović je novinarima u Skupštini rekao da to nije prvi put da se glasa bez kvoruma i da poslanici napuštaju salu, a ostavljaju svoje kartice u poslaničkim klupama.

On je naveo da je danas više puta upozorio predsednicu parlamenta da nema dovoljno poslanika u sali, ali da ona, kako je naveo, nije regovala pridržavajući se isključivo podataka iz elektronske evidencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: