Klintonova u poseti Izraelu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je formiranje palestinske države u najboljem interesu Izraela i da je rešenje o dve države neizbežno.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

09:32

Default images

"Smatramo da je napredovanje ka rešenju o dve države u najboljem interesu Izraela", rekla je Klintonova na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šeficom izraelske diplomatije Cipi Livni.

Hilari Klinton došla je u prvu posetu Izraelu i Zapadnoj obali s ciljem da doprinese obnovi mirovnih pregovora i sporazuma o miru između Izraela i Palestinaca.

Izraelski zvaničnici su pred dolazak nove državne sekretarke SAD formulisali granice koje se ne smeju preći, pre svega u odnosu Vašingtona prema Teheranu. Formulisali su ih zajednički ministarstva odbrane i spoljnih poslova, a obavešten je i mandatar za sastav vlade, lider konzervativnog, do sada opozicionog Likuda, Benjamim Netanijahu.

Hilari Klinton je sinoć doputovala iz Egipta, gde je učestvovala na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za obnovu pojasa Gaze, razrušenog u nedavnoj tronedeljnoj ofanzivi Izraela. Na skupu je prikupljeno preko svih ocekivanja oko 4,5 milijardi dolara za pomoć Palestincima.

Izrael pre svega traži da dijalog sa Iranom mora biti praćen oštrijim sankcijma protiv te zemlje kako ne bi izgledalo da međunarodna zajednica prihvata razvoj iranskog nuklearnog programa.

Mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca posredovao je njen suprug, bivši američki predsednik Bil Klonton. Pregovori su propali u leto 2000. godine, a potom je počeo drugi palestinski ustanak- intifada.

Za novog predsednika SAD Baraka Obamu to je prioritet, što pokazuje i činjenica da je druga poseta Klintonove inostranstvu upravo dolazak na Bliski istok.

"To je nešto što je u mom srcu, ne samo u mom portfelju," rekla je Klintonova na skupu u Egiptu o mirovnom procesu, obećavaši pomoć Palestincima od 900 miliona dolara.

Ona se danas sastaje sa predsedmikom Izraela Šimonom Peresom, Netanijahuom i svojom izraelskom koleginicom Cipi Livni, koja je bila šef pregovaračkog tima u pregovorima sa Palestincima obnovljenim krajem 2007. u Anapolisu kraj Vašingtina.

Klintonova će se prilikom ove posete neminovno suočiti s pitanjem kako će se SAD odnositi prema mogućoj vladi jedinstva koja uključuje Hamas. Izrael, SAD i EU smatraju tu organizaciju terorističkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: