Zaštita podataka u prosveti

Državna sekretarka Tinde Kovač-Cerović kaže da će se u izradi jedinstvenog informacionog sistema o učenicima voditi računa o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

17:14

Default images

Ona je rekla da iz evidencije o učenicima u okviru sistema Ministarstva prosvete neće biti moguće koristiti pojedinačne već samo zbirne podatke. Ona je rekla da je baza podataka učenika u izradi i da je tek deo podataka prikupljen. Tinde Kovač-Cerović je rekla da će, na primer, roditelji elektronskim putem moći da pogledaju podatke o svom detetu, ali ne i o drugima.

"Naš informacioni sistem još nije zaživeo, a jedan od elemenata pri sastavljanju tog informacionog sistema jeste da se odredi koji delovi su dostupni kome. Naravno, sve vodeći računa o Zakonu o zaštiti podataka (o ličnosti)", rekla je ona novinarima u Institutu za pedagoška istraživanja.

"Treba napraviti razliku šta je pristup bazi kada je punite. Oni informatičari koji pune sistem moraju da znaju elemente, ali će samo mali broj imati šifru, oni koji unose, a svi ostali će samo moći da pogledaju skupljene podatke o različitim karakteristikama", navela je ona.

Prema njenim rečima, to je regulisano postojećim Zakonom o zaštiti podataka.

Šabić upozorava

Poverenik za informacije i zaštitu podataka upozorio je ministra prosvete da je potrebno poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prilikom uspostavljanja evidencije o učenicima u okviru jedinstvenog informacionog sistema Ministarstva.

Podaci o nekoj osobi mogu se obrađivati bez njenog pristanka samo na osnovu zakona, samo u svrhe predviđene zakonom, i samo u meri koja je neophodna za ostvarivanje te svrhe, ukazao je poverenik Rodoljub Šabić.

On je naveo da je potrebno proveriti da li postoji ili tek treba obezbediti zakonski osnov za uspostavljanje evidencije o učenicima i ukazao da javnost nije dobro obaveštena o tome koji podaci bi bili u evidenciji.

Mediji su pominjali mnoge podatke - od ocena učenika i prisustva na nastavi i vannastavnim aktivnostima, preko podataka kao što su socijalne prilike i nacionalnost, do podataka o roditeljima – lični podaci, imovno stanje, profesija - pa i ocena i opservacija o zdravlju učenika, psihološkom profilu, saopštio je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: