Ostavka predsednika parlamenta

Predsednik ukrajinskog parlamenta Arsenij Jacenijuk podneo je ostavku, posle najave da se demokratska vladajuća koalicija raspala.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 17.09.2008.

12:45

Default images

Vladajuća demokratska, prozapadna koalicija raspala se zbog unutrašnjih sukoba između predsednika Viktora Juščenka i premijerke Julije Timošenko. "Treba na dostojanstven način doći na vlast i na isti način i napustiti vlast. Zbog toga podnosim ostavku", rekao je Jacenijuk poslanicima.

Jacenijuk je izabran da vodi parlament sa liste vladajuće partije Naša Ukrajina i u okviru vladine koalicije s blokom premijera Julije Timošenko.

Prema koalicionom sporazumu, posle raspada koalicije, očekuju se ostavke predsednika Vlade i parlamenta.

Juščenko i Timošenkova, partneri tokom tzv. narandžaste revolucije 2004. godine, postali su žestoki rivali u očekivanju predsedničkih izbora 2010. godine.

Predsednik Juščenko nedavno je optužio Juliju Timošenko da je stala na stranu Moskve jer nije kritikovala rat Rusije sa Gruzijom.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko otvoreno je optužila predsednika Viktora Juščenka da namerno pogoršava odnose sa Rusijom.

"Predsednik Viktor Juščenko snosi ličnu odgovornost za sve radikalne odluke donete prema Ukrajini", izjavila je danas Julija Timošenko na konferenciji za štampu.

Timošenkova je naglasila da "sve loše stvari koje će se dogoditi u odnosima između Rusije i Ukrajine treba staviti lično na teret Viktora Juščenka, predsednika Ukrajine".

U mirnodopsko vreme, u 21. veku, Ukrajina treba da vodi harmoničnu i izbalansiranu politiku, uz zaštitu nacionalnih interesa, činivši od Ukrajine - ne odmetničku državu, već igrača, ne metu, već koautora svih geopolitičkih i ekonomskih odluka u svetu, ocenila je Timošenkova i dodala da je "upravo to vrsta politike koju bi ona vodila".

Na istoj konferenciji za štampu, kako je prenela ruska agencija Itar-tas, Timošenkova je saopštila da je blok "Julija Timošenko", na čijem se čelu ona nalazi, spreman za vanredne parlamentarne izbore.

Julija Timošenko je takođe rekla da se neće povući sa funkcije premijera zbog raspada "narandžaste koalicije", objasnivši da se ona nije raspala, "već su se predsednik i deo njegovih političkih snaga jednostrano povukli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: