NATO: Rusija obustavlja saradnju

Rusija je obavestila NATO da do daljeg obustavlja vojnu saradnju sa državama članicama Alijanse, saopštio je NATO.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 21.08.2008.

00:03

Default images

"Rusija nas je obavestila putem vojnih kanala da je ministar odbrane Ruske Federacije doneo odluku da zaustavi međunarodnu vojnu saradnju između Rusije i država članica NATO-a... do daljih uputstava", izjavila je predstavnica za štampu NATO-a Karmen Romero.

Rusija i NATO su sarađivali u oblastima kao što su protivraketni sistemi manjeg obima, pomorske aktivnosti i stručne razmene, a ranije ove godine potpisali su sporazum o prevozu opreme kroz Rusiju namenjene ratu u Avganistanu, naveo je Rojters.

Romerova je rekla da je NATO uzeo u obzir korak Rusije i dodala je da nema informacija da li će on uticati na sporazum o transportu opreme kroz Rusiju.

Države članice NATO-a, Norveška, Estonija i Letonija, ranije su saopštile da su obaveštene o potezu Rusije, koji je zvanična Moskva povukla pošto se Alijansa ove sedmice složila da normalne veze sa Rusijom nisu moguće dok ta zemlja ne povuče vojsku iz Gruzije u skladu sa naporima na okončanju konflikta u Južnoj Osetiji.

Rogozin: Neće biti "hladnog rata"

Saradnja s NATO-om ključna je za Rusiju, ali nakon odluke Alijanse o zamrzavanju odnosa, ruske vlasti će postupati pragmatično.

NATO je juče odlučio da zamrzne kontakte s Rusijom sve dok Moskva ne povuče svoje trupe iz Gruzije, kako je predviđeno mirovnim sporazumom kojim je okončan sukob Gruzije i Rusije.

"Pažljivo ćemo analizirati situaciju. S naše strane neće biti agresivnih postupaka. Ponašaćemo se pragmatično. Definitivno neće biti ’hladnog rata’", rekao je ruski ambasador pri NATO-u Dmitri Rogozin za Rojters.

Rogozin je ocenio da nije ugrožena vojna saradnja Rusije i NATO-a, koja uključuje zajedničke vojne vežbe, rad na otkrivanju eksplozivnih naprava, kao i dozvolu Rusije da preko njene teritorije pređu snage NATO-a kako bi došle do Avganistana.

"Planiram da u narednih nekoliko dana pošaljem određene signale povodom vojne saradnje. Mislim da će te signale pozitivno prihvatiti moje kolege iz NATO-a ", kazao je Rogozin.

On je naveo da bi se bez podrške Rusije, NATO u Avganistanu suočio s "novim Vijetnamom", dodajujući da je to "svima jasno".

Rogozin je takođe ocenio da NATO i Rusija imaju veoma dobre vojne odnose, pune poverenja. "Nema potrebe da sada uništimo ovu saradnju", kazao je on.

Norveška je juče saopštila da je iz Rusije obaveštena da Moskva planira da zamrzne vojnu saradnju sa svim članovima Alijanse, a Rogozin je naglasio da se to ne odnosi na sveukupnu saradnju.

"Sada je donesena privremena odluka o trenutnoj saradnji, a ne o saradnji uopšte... Ove odluke su privremenog, regionalnog, a ne globalnog karaktera", naveo je Rogozin, kao i da bi ta odluka mogla da se odnosi na pomorske vežbe na Dalekom istoku, u Mediteranu i baltičkom regionu.

Moskva o štitu: Ne samo diplomatija

Rusija je oštro odgovorila na dogovor između Poljske i SAD o postavljanju dela američkog raketnog štita u Poljskoj.

"Rusija će morati da reaguje, i to ne samo diplomatskim protestima", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju postavljenom na sajt tog ministarstva navodi se da je plan za postavljanje američkog raketnog štita u Poljskoj očigledno namenjen slabljenju Rusije i da je to "deo napora SAD da izmene strateški balans moći u svoju korist".

Kako je navedeno, "presretači raketa koji će biti postavljeni u Poljskoj nemaju niti će u doglednoj budućnosti imati neku drugu metu od ruskih interkontinentalnih balističkih projektila".

Oni, navodi se, svakako nisu odgovor na "imaginarnu nuklearnu pretnju Irana", čime su SAD opravdale svoju nameru.

"Nama je jasno, a ni američki lideri to ne poriču, da će se raketni štit u Evropi proširivati i modernizovati, a u tom slučaju, Rusija će biti primorana da reaguje, i to ne samo diplomatskim demaršima", navodi se u tom saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova.

Zamenik načelnika generalštaba ruske vojske, general Anatolij Nogovicin, izneo je u prethodne nedelje pretnje Poljskoj zbog odluke da učestvuje u američkom raketnom štitu.

Moskva je upozorila da će "američke baze u Poljskoj i u Češkoj dodati na svoju listu raketnih meta", rekao je tada Nogovicin.

"Razmeštajući presretače raketa, Poljska se izložila riziku jer, ako se gleda prioritet, takve mete su prve koje treba uništiti", izjavio je Nogovicin.

Zamenik ruskog komandanta pozvao se na rusku nuklearnu doktrinu u slučaju rata, prema kojoj je svaki element stranog antiraketnog štita uvršten na listu meta.

Poljska: Bezbednost, a ne naoružavanje

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski odbacio je optužbe da će širenje američkog antiraketnog štita u Evropu, razmeštanjem raketne baze u Poljskoj i radara u Češkoj, podstaći novu trku u naoružavanju.

"Poljska ne želi novu trku u naoružavanju i pogoršanje međunarodne situacije", kazao je Šikorski poljskom radiju.

On je dodao da sporazum o raketnoj bazi štita, koji je juče u Varšavi potpisao sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, "za Poljsku i njenu bezbednost predstavlja korak od sto milja." "Ojačaće i naš položaj u NATO-u", izjavio je poljski ministar spoljnih poslova.

"Rusija zaista i sama zna kakve su tehničke mogućnosti tog sistema, a mi smo joj još ponudili mogućnost da dolazi u inspekcije baze", kazao je Šikorski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: