Tačijeva stranka najjača

Prema istraživanjima, Demokratska Partija Kosova nekadašnjeg komandatna OVK-a Hašima Tačija trenutno je najjača stranka u pokraijini.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2007.

19:50

Default images

Albanski analatičari ocenjuju da je pad popularnosti struje koje zastupaju Agim Čeku i Ramuš Haradinaj rezultat neispunjenih obećanja, dok domaći stručnjaci smatraju da bi smena vlasti na Kosovu mogla doprineti boljem dijalogu Beograda i Prištine.

Demokratska partija Kosova uprkos podršci od 32 odsto odsto glasova ipak neće moći da samostalno formira vladu. Njihov potencijalni partner mogao bi da bude Demokratski savez Kosova sa 29 odsto podrške koje predvodi aktuelni predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, dok je na treće mesto izbila Nova Kosovska alijansa Bedžeta Pacolija sa 14 posto glasova.

Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja sa 11 odsto pala je na četvrto mesto, a za njima slede još ORA Veton Surojia sa 8 odsto i Demokratska liga Dardania - bivšeg predsednika skupštine Nedžata Dacija sa 6 odsto glasova. Ovakavu promenu u odnosu snaga na kosovskoj političkoj sceni Naim Vrenezi direktor agencije koja je sprovela istraživanje ocenjuje kao logičnu posledicu neispunjenih obećanja koje su građanima davali političari.

"Rezultati istrazivanja pokazuju da izborno telo ume da kazni one kojime je predhodno poklonilo podrsku, dakle da kazni stare protagoniste koji nisu zadovoljili zahteve birackog tela. Takođe iz istazivanja proizlazi da izborno telo moze da oprosti onima koju su smatrani konzervativnim sto pokazuje da je ovo biracko telo sve otvorenije prema promenama, da ima mogucnost adaptacije i da je sve fleksibilnije u opredelivanju prema partijama, keže Vrenezi.

Milivoje Mihajlović dugogodišnji novinar i urednik medija na Kosovu procenjuje da bi smena vlasti među nekadašnjim liderima nekadašnje OVK mogla imati pozitivan efekat po rešavanje Kosovskog statusa.

"Ja mislim da je umerenija struja Hašim Tači. Ozbiljnija struja to je Haradinaj i Čeku. Oni su za radikalnije poteze na Kosovu. Mislim da je Tači nešto umereniji od njih. Kažem to se neće mnogo odraziti na položaj srba na Kosovu, niti na generalnu politiku kosovskih albanaca prema Srbiji. Ali će biti nešto možda blaži tonovi i možda smo bliži nekakvom dogovoru kada je u pitanju status Kosova", objašnjava Mihajlović.

Parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu će biti održani po proporcionalnom sistemu u jednoj izbornoj jedinici, dok je za lokalne izbore podeljeno u 30 izbornih jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: