I IMK 14. oktobar ići će u protest

Zaposleni u kruševačkoj Industriji mašina i komponenata "14. oktobar" pridružiće se sindikalnom protestu metalaca.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.04.2007.

19:00

Default images

Radi se o najavi protesta granskih odbora metalaca i poljoprivrede, pred zgradom Vlade Srbije, 30. aprila u Beogradu. Predsednik Samostalnog sindikata IMK "14. oktobar" Ljubiša Velimirović rekao je danas novinarima da je "međunarodni praznik rada (1. maj) prilika da zaposleni u metalskom kompleksu skrenu pažnju javnosti i države na teško stanje u kome se metalski kompleks u Srbiji nalazi".

"Metalske grane nema u nacionalnom planu razvoja, više od 50 preduzeća metalske industrije je otišlo u stečaj, preko 100.000 metalaca ostalo bez posla, a veliki sistemi, među koje spada i '14. oktobar' još nisu privatizovani", precizirao je Velimirović.

On je najavio da će Sindikat IKM "14. oktobar", u saradnji sa kruševačkim Većem saveza samostalnog sindikata, 30. aprila organizovati odlazak do Beograda i pozvao zaposlene u drugim preduzećima, kao i nezaposlene Kruševljane da im se u tome pridruže.

IMK "14. oktobar" zapošljava oko 2.200 radnika, sa prosečnim primanjima od 18.000 dinara, a prošlu poslovnu godinu završio je sa gubitkom od oko 465 miliona dinara.

Preduzeće bi tokom maja trebalo da se po drugi put nađe na tenderskoj prodaji, nakon što je prvi tender, raspisan 2005. godine, proglašen neuspešnim jer niko nije otkupio tendersku dokumentaciju.

To preduzeće je u međuvremenu, po osnovu socijalnog programa napustilo oko 1.000 radnika, a do raspisivanja tendera, iz budžeta Srbije, sa oko 57,5 miliona dinara, finansiraće se odlazak još 159 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: