Slovenija: Parlament ne da mlekare

Gornji dom Parlamenta Slovenije pozvao Vladu Slovenije da spreči prodaju Ljubljanskih mlekara stranom kupcu.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

16:44

Default images

Gornji dom podržao je zahtev interesne grupe poljoprivrednika, samostalnih proizvođača i zanatlija i zahtevao od Vlade i nadležnog ministarstva da spreče prodaju Ljubljanskih mlekara stranom kupcu, kako bi bili zaštićeni nacionalni interesi prozvodnje mleka. Državni zbor je današnju odluku već poslao Holdingu NFD, koji prodaje 54,07 odsto deonica Ljubljanskih mlekara.

Jedini zainteresovani kupac, koji je predao ponudu za otkup ponuđenog većinskog dela deonica Ljubljanskih mlekara, jeste preduzeće Zenos, koje zastupa interese Salforda. U slovenačkim medijima su se povodom te ponude već pojavili komentari da se radi o srpsko-engleskom kapitalu i da se Salford vezuje za ime nekadašnjeg srpskog tajkuna i ministra Milana Beka.

Predsednik Gornjeg doma Parlamenta Janez Sušnik rekao je i da slovenački poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom mleka o prodaji Ljubljanskih mlekara znaju malo ili ništa, i da on misli da se radi o prodaji špekulantima, odnosno da tu zapravo nije reč o prodaji mlekara, već o prodaji zemljišta i opreme.

Predstavnik interesne grupe lokalnih interesa Marjan Maučec ocenio je da se radi o kupovini tržišta i da novi vlasnik neće ulagati u razvoj. Maučec je rekao i da se u Sloveniji daje premalo težine nacionalnom interesu.

Ljubljanske mlekare su preduzeće koje uprkos velikom učešću na tržištu ima i velike gubitke. Slovenački list Finance je, pre današnje odluke Državnog zbora, objavio članak u kom je objavio da su Ljubljanske mlekare izgubljene u slovenačkom svemiru i da ih konkurenti pretiču u svim segmentima.

"Ljubljanske mlekare izgledaju kao neka retrogradna zbirka iz industrijskog doba", pisale su Finance pre skoro nedelju dana, uz opasku da se zbog ponude Salforda u Sloveniji već potpaljuju nacionalni osećaji u traženju odgovora na pitanje ko bi bio bolji vlasnik Ljubljanskih mlekara, domaći ili strani. Finance smatraju da je odgovor na dlanu i da pravo pitanje nije koje boje je vlasnik, već samo da se nađe i da ima viziju i da da što više novca. "Ko god da je, bolji je od sadašnjih", objavile su Finance, uz dodatak da namena mlekara ne može biti politička, odnosno ne može biti zadovoljavanje dobavljača mleka, odnosno seljaka, na račun drugih vlasnika preduzeća, državnih fondova i tržišta koje se osipa.

Gornji dom Parlamenta je na današnjoj sednici zahtevao i da Vlada mlekare uvrsti na spisak preduzeća, odnosno investicija od nacionalnog interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: