Ilić: Nastavak radova na obilaznici

Velimir Ilić najavio nastavak gradnje obilaznice oko Beograda dužine 7,7 kilometara, vredne 150 miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

15:29

Default images

Ministar za kapitalne investicije Srbije je kazao da bi radovi trebalo da budu završeni za dve godine i da je 30 miliona evra obezbeđeno iz Nacionalnog investicionog programa, a 120 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke i Evropske agencije za rekostrukciju.

Prva faza sektora četiri, od Ostružnice do Orlovače, odnosno Ibarske magistrale, počeće da se radi odmah, nešto kasnije radiće se i druga faza, od Orlovače do Bubanj potoka, a paralelno će se raditi i most na Dunavu kod Vinče, kazao je Ilić, kao i da se u naredne dve godine mora završiti deonica koja spaja niški auto-put sa novosadskim. Ministar je objavio da će beogradska Mostogradnja, zajedno sa Planumom, napraviti sedam mostova na obilaznici prema ranijem ugovoru. Mostogradnja je nedavno diskvalifikovana na tenderu za izgradnju mosta kod Beške, koji finansira EBRD zbog nekorektne dokumetacije.

Radnici Mostogradnje započeli su štrajk zato što od maja ne primaju plate i što preduzeće stalno gubi poslove. Prema rečima Milovana Ristića, radnika Mostogradnje, milioni koji su uloženi u spoljni poluprsten nestali su na putu do Mostogradnje, a da se stalno na sastancima govori o novim poslovima. "Mi stalno slušamo tako neke priče. Sve neki ugovori u najavi, ali na kraju nema od toga ništa. Mi boljitak ne osećamo u proteklih 15 godina."

Poslednji veliki posao koji je Mostogradnja izgubila je most kod Beške. Evropska banka za obnovu i razvoj je otkrila da je rukovodstvo firme predalo neispravna dokumenta na tenderu. Banka je tražila da se posao oduzme Mostogradnji. Bez obzira na najave ministra Velimira Ilića, istraga nije sprovedena.

Ilić je danas rekao da će južni deo zaobilaznog prstena oko Beograda biti završen za dve godine. Prsten podrazumeva most auto put na Dunavu, i isti takav na Savi, kao i još pet vijadukta. Mostogradnja je prema njegovim rečima od ministarstva dobila posao. "Zato smo se revanširali domaćem konzorcijumu da dobije ove radove. Oni su dobili znači veliki posao koji treba da odrade. Radi se o sedam mostova, oni su manji, ali su po vrednosti isti kao onaj u Beškoj.

Bez obzira što su oštro napadali jedan drugog, Velimir Ilić i Branko Knežević, direktor Mostogradnje, nastaviće posao na osnovu ranije zaključenih ugovora. Za to vreme radnici Mostogradnje će nastaviti svoj štrajk.

Uskoro dokumentacija za sanaciju Pančevačkog mosta

Priprema projektne dokumentacije za sanaciju Pančevačkog mosta na Dunavu, koju radi Saobraćajni institut CIP, trebalo bi da bude završen za 15 dana, izjavio je Velimir Ilić.

On je rekao da su u toku ispitivanja opterećenja i dodao da će sanacija biti rađena fazno, a najpre će se sanirati, gde je to moguće, delovi mosta dok je saobraćaj još u toku. Ilić je kazao da je zbog izuzetno lošeg stanja Pančevačkog mosta Uprava za javne nabavke posao dala CIP-u bez tenderske procedure i po hitnom postupku.

Kako je naveo Ilić, zbog korozije sa mosta otpadaju delovi, a ima pukotina dužine i do 20 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: