"Policajci tukli i snimali"

Četiri mladića iz Velikog Rita kažu da su u stanici policije na Klisi doživeli maltretiranje.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

07:21

Default images

Nedžad Maroli, Sava Osman, Škeljzen Bajrami i Ervin Salihi tvrde da ih je pet policajaca tuklo bez razloga. "Psovali su nam majku cigansku i terali nas da majicama brišemo svoju krv sa poda", tvrde pretučeni mladići romske nacionalnosti.

"Neprestano smo tvrdili da nismo krivi i da ne znamo za šta nas optužuju, ali nije vredelo. Pet policajaca policijske stanice na Klisi, gde smo bili pozvani na razgovor, nisu hteli da nas slušaju, već su odmah počeli da nas udaraju i maltretiraju. Nad nama su se iživljavali sedam sati", rekli su na konferenciji za novinare Maroli (21), Osman (21), Bajrami (22) i Salihi (20), četiri Roma iz Velikog Rita, koja tvrde da su 27. jula brutalno pretučena u policijskoj stanici na Klisi.

Mladići su izjavili da su u naselje, nešto posle 13.00, došli policajci i uručili im pozive za razgovor. Nisu im rekli zašto, niti su im pretresali kuće. U stanicu policije odvezao ih je Osman. Prema tvrdnjama mladića, čim su kročili u zgradu policije, počeli su da ih tuku i psuju. Maroli je molio da ga ne udaraju jer je nedavno otpušten iz bolnice zbog tromboze noge, ali ni lekarski papiri koje im je pokazivao nisu pomogli, kaže on. "Tukli su me i davili nekom aluminijumskom šipkom. Krenula mi je krv iz nosa i terali su me da je brišem sa poda svojom majicom. Dok su me trojica tukla, četvrti je mobilnim telefonom snimao šta rade", kaže Osman.

Ervin Salihi je ispričao skoro identičnu priču, napominjući da su policajci, dok su ga tukli, pojačali muziku kako se ništa ne bi čulo napolju. "Vređali su nas i tukli kao da smo lutke", kaže Salihi.

Predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić, kom su se mladići i njihova rodbina obratili za pomoć, kaže da će Eko-pravna zaštita pokrenuti odgovarajuće sudske postupke, a da će o svemu obavestiti i Međunarodni sud za zaštitu ljudskih prava u Strazburu. "U ime žrtava nasilja i građana Novog Sada zahtevamo javno izvinjenje načelnika SUP-a Novi Sad, trenutnu suspenziju pet policajaca i pokretanje disciplinske i krivične odgovornosti. Čak i da su mladići bili krivi, niko nije smeo da ih tuče", kaže on.

Rasim Osman, predsednik Udruženja Roma iz Velikog Rita, ispričao je da su četiri mladića bila prinuđena da potpišu dva prazna papira, izjave, jednu da su počinili krađu, a drugi da ih nisu tukli.

Portparol policijske uprave u Novom Sadu rekao da mladići nisu došli da zvanično podnesu pritužbu na ponašanje policijskih službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: