"Izručenja višestruko važna"

Izaslanik SAD za pitanja ratnih zločina kaže da je privođenje optuženih važno zbog članstva u EU ali i zbog žrtava i Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 27.07.2006.

08:12

Default images

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je u razgovoru sa ambasadorom SAD za pitanja ratnih zločina Džonom Klintom Vilijamsonom pre svega bilo reči o Akcionom planu Vlade Srbije za završetak saradnje s Haškim tribunalom i o ubistvu braće Bitići.

Vukčević je rekao da je zahvalan na podršci koju Vlada SAD daje Tužilaštvu u njegovom radu. "Trudimo se da pred lice pravde izvedemo sve koji su, pre svega, počinili zločine prema našem narodu", rekao je on.

Vilijamson je rekao da je s premijerom i predsednikom Srbije Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem razgovarao o Akcionom planu, ali da, pošto sledi njegova operativna primena, o tome neće detaljnije govoriti. "Oni razumeju ozbiljnost rešavanja slučaja optuženih za ratne zločine, posebno privođenja Ratka Mladića pravdi. SAD i naši partneri u EU žele da vide Srbiju kako napreduje ka EU i NATO", kaže on. Prema oceni Vilijamsona, jedna velika prepreka stoji na tom putu, a to je činjenica da je Mladić još na slobodi i što celu zemlju drži kao taoca. "Ohrabren sam razgovorima koje sam imao i nastavićemo blisku saradnju s Vladom Srbije, partnerima u EU i NATO i Haškim tribunalom kako bi taj slučaj bio završen", rekao je on.

Vilijamson je rekao da je impresioniran radom Tužilaštva za ratne zločine i podsetio da je Vlada SAD uložila više od milion evra za renoviranje zgrade Posebnog odeljenja Okružnog suda i kupovinu tehničke opreme.

Klint Vilijamson razgovarao je popodne i s drugim koordinatorom Vlade za saradnju s Haškim tribunalom, ministrom Rasimom Ljajićem. Tokom razgovora, bilo je reči o Akcionom planu za završetak te saradnje, čiji detalji, kako su saopštili i Vilijamson i Ljajić, neće biti objavljivani.

FHP: Analiza suđenja za ratne zločine

Fond za humanitarno pravo ocenio je da je u Srbiji postignuta saglasnost političara, medija i Tužilaštva za ratne zločine da se ne objavljuju veze državnih bezbednosnih službi sa ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini. U analizi suđenja za ratne zločine u Srbiji, povodom posete ambasadora SAD za pitanja ratnih zločina Džona Klinta Vilijamsona, FHP je, međutim, ocenio da su suđenja profesionalno organizovana, da zakonska regulativa omogućava efikasnost i da su tehnički uslovi besprekorni.

FHP, s druge strane, zamera na tome što zakon ne dozvoljava prenos na televiziji i što se ozbiljno ugrožava svaki pokušaj da slavljenje haških optuženika kao srpskih heroja bude zamenjeno kulturom solidarnosti i saosećanja sa žrtvama. "Upadljivo je nastojanje medija da u izveštajima o suđenjima ne iznose podatke koji otkrivaju ili ukazuju na umešanost institucija Srbije, policije i vojske u ratnim zločinima u BiH", navodi FHP. Fond smatra da je postignuta saglasnost političara, medija i Tužilaštva za ratne zločine da, navodno u interesu Srbije, ne smeju biti obelodanjeni činjenice i dokazi o vezama Državne bezbednosti, MUP-a Srbije i vojske Srbije i njenih bezbednosnih službi sa ratnim zločinima u BiH, a kako bi Međunarodni sud pravde bio sprečen da utvrdi odgovonost Srbije za genocid i obaveže je da plati ratnu odšetu. FHP ocenjuje da time aktuelne političke elite pokušavaju da kreiraju paralelnu prošlost i istoriju, zaboravljajući da je Haški tribunal u brojnim presudama utvrdio istinu koja nepobitno govori o odgovornosti institucija Srbije za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Nema poternice za Mladićem

(Arhiv)
Rasim Ljajić je za B92 demantovao nagađanja da će za Ratkom Mladićem biti raspisana poternica MUP-a Srbije. "Niko od nadležnih službi u ovom momentu nije pomenuo to kao meru koja će biti preduzeta. Mi smo sad koncentrisani na objedinjavanje planova nadležnih službi u jedinstven operativni plan. Iz razumljivih razloga ne možemo da govorimo o elementima tog plana i o tome smo i danas razgovarali s Vilijamsonom. Na koji način možemo doći do Mladića ako svakodnevno izveštavamo o elementima koji su sadržani u operativnom planu", kaže Ljajić. On kaže da će službe zadužene za pronalaženje Ratka Mladića, a to su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Vojno-bezbednosna agencija, do kraja nedelje napraviti zajednički operativni plan delovanja, a da će nova praksa biti da o akcijama ne bude nagađanja po medijima.

Informaciju o raspisivanju poternice i nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja Mladića danas je objavio dnevnik Danas. Aktivnosti će biti sprovedene u okviru potrage za najtraženijim haškim beguncem, ali još nije poznato da li se takvo rešenje nalazi u okviru operativnog dela Akcionog plana za završetak saradnje Srbije s Tribunalom. Takvu informaciju niko od državnih funkcionera s kojima je list stupio u kontakt u sredu nije mogao da potvrdi.

Za Mladićem je trenutno raspisana poternica Interpola na osnovu zahteva Haškog tribunala i nagrada američke asocijacije Nagrada za pravdu, od pet miliona dolara. Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Anton Nikiforov navodi u razgovoru za Danas da bi javno objavljivanje poternice i nagrade za Mladićem možda moglo da pomogne u njegovom lociranju i hapšenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: