Škero: Mnogo predmeta, malo novca

Predsednica VSS-a kaže da je pismo državnim funkcionerima o stanju u pravosuđu uputila da bi skrenula pažnju javnosti i vlasti.

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

10:19

Default images

Vida Petrović-Škero je u pismu predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i predsedniku parlamenta Predragu Markoviću napisala da su Skupština i Vlada Srbije odgovorni zbog toga što nisu vodili računa o kapacitetu sudova i obezbeđivanju dovoljno novca iz budžeta. Vida Petrović Škero je zatražila hitnu izmenu Zakona o sudovima i dodatna finansijska sredstva iz budžeta.

Ona je u izjavi za B92 reagovala i na izjavu ministra pravde koji je rekao da je problem srpskih sudova velika neažurnost i loš kvalitet. Vida Petrović Škero navodi da neažurnost postoji zbog starih predmeta koji su posledica svega kroz šta je prolazila država više od 15 godina i dodaje da je stanje u toj oblasti popravljeno, pre svega angažovanjem pravosuđa.

Predsednica Vrhovnog suda ističe da je donošenje velikog broja zakona, u poslednje 2 godine, koji su promenili nadležnosti sudova, u velikoj meri preopteretili pravosuđe. "Nova nadležnost uspostavlja se i predviđena je tek od 1.12007. godine. Na žalost, ono što ministar nije saopštio je da je zatraženo odlaganje roka za uspostavljanje nove mreže za još devet meseci, zato što nisu obezbeđene zgrade za nove sudove, koji su ustanovljeni još 2002. godine. Predlozi zakonskih promena koje bi pomogle prevazilaženju ovog problema nisu bile predmet razmatranja skupštine."

Vida Petrović Škero ističe da otkrivanje korupcije u pravosuđu pokazuje na rešenost sudstva da se obračuna sa tim problemom. Ona naglašava da se moraju prepoznati problemi u pravosuđu, a to nije samo činjenica da su, preuzimanjem nadležnosti državne zajednice, srpski sudovi dobili 4500 predmeta u jednom danu. "Sudstvo traži materijalne uslove za rad, koji nisu samo plate. Traži dovoljan budžet za struju, telefone, troškove veštačenja obaveznih odbrana, dovoljan broj sudnica, vazduh u palati pravde u kojoj se sudi bezmalo jedna polovina predmeta u Srbiji. Prostorije Vrhovnog suda koje će moći da budu dovoljne da se smesti hiljade novih primljenih predmeta koje radi isti broj sudija. Bez svega ovoga, i dalje nećemo ostvarivati očekivanu ažurnost i nastavićemo da gubimo autoritet sudske institucije", kaže Petrović-Škero.

Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije smatra da veliki broj problema proističe iz toga što se u Srbiji često pod pravosuđem podrazumevaju samo ljudi koji tamo rade. Prema njegovim rečima činjenica je da pravosuđe ne funkcionoše dobro, ali se zbog pogrešne predstave o pravosuđu i nudi pojednostavljeno rešenje, po kome je potrebno ljude pritisnuti ili promeniti kako bi se postigli rezultati. "Pravosuđe je sistem, ja mislim da je i predsednica Vrhiovnog suda lepo objasnila koji su problemi vezani za efikasno funkcionisanje pravosuđa. Činjenica je da postoje kadrovski problemi, problemi u ljudima, i nedovoljna stučnost i neodgvornost i korupcija, ali to nisu jedini problemi koji postoje u pravosuđu. I ako želimo da dobijemo efikasno pravosuđe, mi moramo sistemski da rešavamo problem. Mi imamo paradoksalnu situaciju da sve više predmeta ima u radu po sudovima, dakle pravosuđe je sve neefikasnije i manje ažurno, a sa druge strane imamo činjenicu da sudije završavaju sve više predmeta godišnje. To upravo pokazuje da efikasnost sudija i efikasnost pravosđa kao sistema nisu dve iste stvari", objašnjava Omerović.

Hadžiomerović smatra i da je komentar ministra Stojkovića na pismo Vide Petrović - Škero, proistaklo upravo iz mišljenja da će se svi problemi rešiti kroz pritisak na one koji rade u pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: